В Коста Рика одобриха гей браковете погрешка

Депутатите гласували, без да прочетат поправките в Семейния кодекс

В Коста Рика одобриха гей браковете погрешка | StandartNews.com

Коста Рика стана третата страна в Латинска Америка, легализирала гей браковете. Революционната промяна в Семейния кодекс обаче стана без знанието на парламента, съобщи Нюз.Ру.

При гласуването на поправките в Семейния кодекс депутатите мислели, че става дума за промяна на формулировки. В крайна сметка обаче гласуването отваря вратичка, която позволява еднополовите двойки да създават семейства.
След като осъзнали гафа, народните представители се обърнали към президентката Лаура Чинчила с молба да се възползва от правото си да наложи вето на закона. Чинчила обаче отказала да поправи грешката на законодателите и поставила подписа си под новия Семеен кодекс, съобщи местният в."Насион".

"Ще продължим напред и законът ще влезе в сила", цитира "Индипендънт" костариканската президентка. Гафът е на целия парламент, защото дори най-консервативните депутати са подкрепили хомосексуалните бракове, отбелязва в. "Костарикан таймс". Когато вестниците пишат, че депутатите не четат законопроектите, защо изобщо получават заплата, питат журналистите. Други пък отбелязват, че в Коста Рика не е нужно да можеш да четеш, за да станеш народен представител. Местната преса поздравява президентката, че е подписала закона. "Сега вече депутатите ще четат какво гласуват и вероятно ще спрат да мислят единствено къде ще прекарат отпуската си". С решението си Коста Рика стана 16-ата в света, легализирала гей браковете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай