Ужасът в Израел продължава, загинали и отвлечени са много чужденци

Повече от 700 са убитите израелци от началото на нападенията на „Хамас“ преди два дни

Ужасът в Израел продължава, загинали и отвлечени са много чужденци | StandartNews.com

Повече от 700 са убитите израелци от началото на нападенията на „Хамас“ преди два дни. Жертвите от палестинска страна надхвърлят 400. Близо 2250 са ранените израелци, пострадалите палестинци са 2300, става ясно от последните оповестени данни.

Загинали са и чужденци. Смята се, че десет непалски граждани са паднали убити в сраженията, съобщиха за Би Би Си от посолството на Непал в страната. Други девет са в неизвестност. Предполага се, че повечето непалци са студенти, около 4500 от които учат в израелски университети.

Потвърдено е, че от началото на атаките на „Хамас“ в Израел в събота са загинали граждани на няколко други държави, включително Франция, Камбоджа, Тайланд, Украйна и Обединеното кралство.

Тайланд също така заявява, че 11 негови граждани се смятат за отвлечени от бойци на палестинската групировка. Мексико също обяви, че най-малко двама негови граждани вероятно са похитени.

Високопоставен представител на „Хамас“ каза, че от организацията държат над 100 души за заложници. За още 30 пленници обявиха от „Ислямски джихад“. Лидерът на организацията Зияд ал-Нахала заяви, че хората ще бъдат пуснати само ако бъде осъществена размяна на затворници.

Жителите на северния израелски град Сдерот получиха нареждане да останат по домовете си заради предполагаемо проникване на палестински бойци в района. Подобно нареждане беше издадено и за живеещите в кибуца Мигдал Оз на Западния бряг.

Израелски медии информираха, че израелските сили за сигурност са заловили заместник-командир  на една от бригадите на палестинската организация. Става дума за Мохамед Абу Али и в момента той е подложен на разпит.

Военните са осъществили и над 100 удара по цели в един от кварталите на град Газа. Нападението беше предшествано от друго подобно в Бейт Ханун.

От „Хамас“ обявиха, че са започнали масирано ракетно нападение по град Ашкелон в южната част на Израел. По данни на групировката по населеното място са били изстреляни над 100 ракети. От военното крило на организацията казаха, че нападението е в отговор на атаките по техни бази от страна на Израел.

Преди това от групировката обявиха, че са атакували и летище "Бен Гурион" в Тел Авив след като в предградия на столицата бяха чути експлозии.

В Ню Йорк Съветът за сигурност заседава при закрити врата. Много от страните осъдиха „Хамас“. САЩ и Израел призоваха за решително заклеймяване на палестинските ислямисти, но дипломати, цитирани от „Франс прес“ заявиха, че съветът не е обмислял никакво съвместно изявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай