Урсула се провикна на Путин! Заканата

ЕС успя да устои на енергийното изнудване от Русия

Урсула се провикна на Путин! Заканата | StandartNews.com

ЕС успя да устои на енергийното изнудване от Русия, въпреки че Москва намали с 80 на сто доставките на газ спрямо септември миналата година. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция за мерките, предприети досега от европейските институции.

Тя добави, че тази зима е осигурена, но догодина в ЕС се очаква недостиг на до 30 милиарда кубични метра газ. По нейните думи този недостиг може да бъде преодолян с повишаване на дела на възобновяемата енергия.

Фон дер Лайен призова за бързо одобрение на мерките, които ЕК предложи по-рано тази година, сред които налагането на таван на цената на внасяния руски газ и общи поръчки за газови доставки. По нейните думи ЕС е напът да постигне целта за намаляване с 15 на сто на потреблението на енергия. Тя отбеляза, че е постигната и надвишена целта европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до началото на зимата, предаде БТА.

Председателят на ЕК отчете, че в последните месеци са били открити четири нови връзки между газопроводите на съседни страни в ЕС, сред които и съоръжението между България и Гърция. Тя допълни, че са били възприети предложенията на комисията за преразпределение на свръхпечалбите в енергетиката за обезщетяване на потребителите.

Фон дер Лайен предупреди, че не е изключено за следващата зима Русия изцяло да прекъсне газовите доставки за ЕС. Тя посочи, че е възможно също Китай да повиши потреблението на енергия и с това да повлияе на цените на международните пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай