Украйна се отказва от руския газ до края на 2013 г.

Украйна се отказва от руския газ до края на 2013 г. | StandartNews.com

Киев. До края на тази година Украйна може да се откаже от закупуването на руски газ, съобщи пред журналисти украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки. "Смятаме, че до края на годината вече може въобще да не купуваме руски газ", заяви министърът.

Данни на руското Централно диспечерско управление на топлинно-енергийния комплекс сочат, че на 8 ноември Украйна е спряла да купува руски газ. Причина за спирането на вноса станаха разногласия между "Нафтогаз" и "Газпром" по приемно-предавателния протокол за октомври, обясни пред ИТАР-ТАСС информиран източник.

"Очаква се Украйна да възобнови вноса до една-две седмици след уреждане на спора между "Газпром" и "Нафтогаз" по октомврийското плащане", е посочил експертът и бивш говорител украинската Валентин Землянски.

"Газпром" твърди, че украинската компания му дължи над 1 милиард долара за доставките през октомври и бе поставил срок - до края на работния ден за банките на 7 ноември. "Нафтогаз" изостава и с плащането за август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай