Украйна на нокти от авария в АЕЦ

Украйна на нокти от авария в АЕЦ | StandartNews.com

Крият инцидента шест дни, няма изтичане на радиация

Авария в АЕЦ "Запорожие" изправи на нокти Украйна и спря тока в югоизточната част на страната. Инцидентът, твърди "Интерфакс-Украйна", станал още на 28 ноември, но властите съобщиха за него едва в сряда. Премиерът Арсений Яценюк призова новия министър на енергетиката Владимир Демчишин да свика пресконференция и да каже истината за аварията. Яценюк поиска да разбере кога проблемът ще бъде решен и какви стъпки са необходими за възстановяване нормалното електроснабдяване в страната.

"С реактора на АЕЦ "Запорожие" няма никакъв проблем. Блокът ще поднови работата си в петък", каза по-късно Демчишин. Той опроверга слуховете за изтичане на радиация в централата. "Всъщност няма никаква заплаха - в системата за подаване на ток стана късо съединение, затова трети енергоблок не работи. Той е в планов ремонт от понеделник и до петък "Енергоатом" смята да възобнови работата му", добави министърът, цитиран от РИА "Новости". От виенския офис на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заявиха пред руските медии, че не са готови да коментират случая. Не е установена радиоактивност в Украйна след регистрирано събитие в местна АЕЦ, заяви френски ядрен институт. "Ройтерс" припомня, че по силата на международна конвенция, приета след трагедията в Чернобил, една държава трябва да уведомява МААЕ за всякакви ядрени инциденти, които могат да засегнат други държави.

"Интерфакс-Украйна" уточнява, че аварията влошила и без това сериозната ситуация с дефицит на ток в страната. В Полтавска област няколко големи предприятия били принудени да спрат работа заради дефицит на мощност, предизвикан от спирането на ТЕЦ в Донбас и на третия енергоблок на АЕЦ "Запорожие". В град Полтава за няколко часа спрели тролейбусите, а в Кременчуга без ток останали десетки жилищни райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай