Украйна отвърна на "Газпром", каква е истината

Изявление от "Операторът на газопреносната система на Украйна"

Украйна отвърна на "Газпром", каква е истината | StandartNews.com

Украйна отрече твърдението на руската държавна компания "Газпром", която по-рано днес заяви, че Украйна е задържала на своя територия неин газ, предназначен за Молдова, и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа, предаде Ройтерс.

Обвинявайки Украйна, че държи обеми газ, предназначени за Молдова, "Газпром" заяви още, че може да започне да намалява транзитните доставки през Украйна за Молдова от 28 ноември.

ВИЖ ОЩЕ: Европа изтръпна, остра заплаха от "Газпром"

"Русия не е първата, която използва газа като инструмент за политически натиск. Това е груба манипулация на факти, за да се оправдае решението за по-нататъшно ограничаване на обема на доставките на газ за европейските страни", посочи в свое изявление "Операторът на газопреносната система на Украйна" ("Оператор ГТС України").

Според украинската компания целият природен газ, "приет от Руската федерация на входната точка "Суджа" (на руско-украинската граница – бел. р.) за по-нататъшен транспорт до молдовските потребители, е прехвърлен към изходните точки към Молдова в пълното си количество".

Президентът на Молдова Мая Санду вчера предупреди страната си да се подготви за сурова зима, тъй като е изправена пред енергийна криза, докато войната на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки и повишава цените, предаде БТА.

"Операторът на газопреносната система на Украйна" предупреди също, че "Газпром" иска да лиши Молдова от възможността да използва украинската газопреносна система и украинските подземни газохранилища, увеличавайки зависимостта ѝ от руски газ в началото на отоплителния сезон.

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" добави в свой пост в Twitter: "Газпром" обвини Украйна в кражба на газ за пореден път. Накратко - това не е вярно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай