Убиха мозъка на атаките в Париж (ОБЗОР)

Убиха мозъка на атаките в Париж (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разпознаха Абделхамид Абаауд с ДНК анализ, тялото му било в шрапнели

Белгиецът Абделхамид Абаауд, заподозрян в организирането на атаките в Париж на 13 ноември, е бил убит при спецакцията на френската полиция в парижкото предградие Сен Дени в сряда. Взривилата се с него жена е братовчедка му Хасна Аитбулахсен, потвърдиха днес от прокуратурата в Париж.

Абаауд бил разпознат късно, защото тялото му било силно увредено от шрапнели, а един от етажите на къщата, в която бил убит, буквално се е срутил. Още не е ясно дали е бил повален от куршум, или от взрив. При същата акция Хасна се взриви с колан с експлозиви. Тялото на Абаауд било идентифицирано чрез проби от кожата и слюнката му, с помощта на ДНК анализ. ДНК-то на терориста било изпратено на френската полиция от белгийските им колеги.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов посочи, че за местонахождението на терориста не е получавана информация от страна членка на ЕС. По-рано се смяташе, че джихадистът се намира в Сирия. Казньов добави, че 3 дни преди акцията в Сен Дени Париж е получил данни от страна извън ЕС, че Абаауд е забелязан в Гърция. Казньов посочи още, че терористът успял да се прибере от Сирия в Европа, въпреки че срещу него бе издадена международна заповед за арест.

Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандо Диас пък съобщи, че Абаауд се е опитвал да вербува за ИД жени в Испания. По думите му терористът се свързвал с тях в социалните мрежи.

Британският в. "Дейли Мейл" разказва, че Абаауд като дете бил умен и образован, лидер сред приятелите си. По-късно станал престъпник и се превърнал в срам за семейството си. Той бил син на марокански предприемач и получил добро частно образование. След като заминал да се бие в Сирия и вербувал и 13-годишния си брат обаче, близките му го намразили. Майка му Бади изпаднала в депресия и от срам се върнала да живее в Мароко. Баща му пък рядко излизал по улицата. Миналата година било съобщено, че Абаауд е убит в Сирия. "Молим се наистина да е мъртъв", казала тогава кака му Ясмина.

Хасна обичала чашката

Братовчедката на терориста Абделхамид Абаауд - Хасна Аитбулахсен, която се взриви с него в парижкото предградие Сен Дени в сряда, била почитателка на алкохола и социалния живот и доскоро се обличала с дънки и маратонки, съобщават британските медии. Съсед споделя, че допреди няколко месеца 26-годишната Хасна носела дънки, маратонки и черна шапка. Наскоро обаче започнала да носи никаб и да крие лицето си. Хасна била известна и с прякора Каубойката, тъй като харесвала големи шапки.

"Не се плашеше от никого. Беше като малък войник. Беше много жива, много динамично момиче", обяснява един от съседите.

Няколко часа преди акцията в Сен Дени тя пазарувала в ресторант за бързо хранене и изглеждала много спокойна, разказват очевидци.

Ислямист застреля двама войници в Босна

Ислямист уби двама босненски войници, рани още един и трима цивилни при нападение в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, съобщи Франс Прес. Мъжът стрелял срещу пункт за залагания и автобус от градския транспорт, поясни говорителят на полицията Ирфан Нефич. Според свидетели, убиецът носел на главата си лента с надпис на арабски. Терористът - Енеш Омерагич на 34 г., се самоубил, докато полицията щурмувала дома му часове след атаката, извършена близо до казарми в покрайнините на града.

5000 изстрела при операцията в Сен Дени

Френската полиция е произвела към 5000 изстрела при 1-часовата престрелка с терористите по време на операцията в Сен Дени, заяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс. В същото време източници на иракското разузнаване съобщиха, че парижките атаки са планирани в сирийския град Ракка, където нападателите били специално тренирани за операцията, за да бъдат изпратени във Франция. През последните 3 дни Ракка бе подложен на засилени въздушни удари, след като "Ислямска държава" пое отговорност за кървавите атентати във френската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай