Турция ухажва с паспорти богати сирийци

Турция ухажва с паспорти богати сирийци | StandartNews.com

Турция може да даде гражданство на 300 000 богати и високообразовани сирийски бежанци, за да ги остави на своя територия, пише турският всекидневник "Хабертюрк", цитиран от АФП. Даването на турско гражданство ще става постепенно, отбелязва вестникът. На първо време от него ще се възползват 30 000 - 40 000 сирийци от общо 2,7 милиона, живеещи в Турция, след като бяха прогонени от войната. Впоследствие броят им може да нарасне до 300 000.

На 2 юли президентът Реджеп Ердоган обяви, без да навлиза в подробности, че обмисля натурализиране на сирийските бежанци. Само 10% от сирийците в Турция живеят в лагери близо до границата, останалите - от всички социални категории - с борят да се интегрират в обществото и пазара на труда.

Анкара се надява, че заможните сирийци ще останат в страната, за да инвестират и захранят икономиката. Новата схема е насочена по-специално към богатите сирийци, които искат да отидат в Европа, отбелязва вестникът. Приоритет би трябвало да имат сирийците с висше образование и професионални квалификации, както и бежанците от други страни, отговарящи на тези изисквания. Според експерти Ердоган иска да си осигури електорална подкрепа от признателни сирийци.

"Хабертюрк" отбелязва, че новонатурализираните ще чакат само една година, преди да могат да гласуват. Членовете на техните семейства също биха могли да получат турско гражданство. Сирийските бежанци вероятно ще бъдат освободени от законовото изискване за минимум 5-годишно пребиваване в Турция, преди да могат да получат гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай