Турция разделена от трагедията с 301 жертви

Турция разделена от трагедията с 301 жертви | StandartNews.com

Анкара. Турция е разделена между траура за 301 загинали миньори - брой жертви, официално потвърден от правителството в Анкара, и търсенето на отговорните за трагедията от 13 май в мина за лигнитни въглища в град Сома. Така коментира испанската агенция ЕФЕ ситуацията в югоизточната ни съседка.

По думите на министъра на енергетиката Танер Йълдъз, който посочи актуалния брой жертви, под земята остават телата на още двама миньори, които ще бъдат извадени след овладяването на нов пожар, избухнал под повърхността. Това означава, че след като се достигне до тях, спасителната операция ще бъде преустановена. ЕФЕ посочва, че Анкара е публикувала списък с имената на 283 миньори, чиито тела са били предадени на семействата им.

Но телевизия IMC TV твърди, че след като е позвънила във всичките населени места, от където са били родом миньорите, е установила, че общо 321 души са погребани официално като жертви от най-голямата авария в мина в историята на Турция. По думите на Йълдъз, който по-рано предположи, че загиналите ще са 348, в момента на пожара и последвалия взрив преди 6 дни под земята е имало 787 души, от които 485 са спасени. ЕФЕ отбелязва, че броят на жертвите не е единственият предмет на полемика, а също и причините за инцидента. Собственикът на мината от 2005 г. насам, Сома Кьомур Излетмелери, отрича обвиненията в нехайство.

В същото време нараства недоволството срещу премиера Реджеп Ердоган и в десетки градове от вторник насам има многохилядни протести, разпръсквани от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия.

Самият Ердоган определи трагедията като злополучно стечение на обстоятелства, като "обичайна" за тази индустрия, а също и за "неизбежна".
Междувременно вчера местната управа в западнотурската провинция Маниса, където е град Сома с население 100 000 души, е забранила всякакви манифестации. Полицията е блокирала града и проверява всички пътуващи към него, като пуска само местни жители и тези, които имат роднини там, а на останалите отказва достъп, съобщи в. "Хюриет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай