Турция чака джихад в деня на Ататюрк

Бомбените атаки са почти ежедневие в Турция. При подобен инцидент в Диарбекир (на снимката) миналата седмица загинаха най-малко трима души, а 45 бяха ранени

Турция чака джихад в деня на Ататюрк | StandartNews.com

Задържаха 700 кг експлозиви и главорез на "Ислямска държава"

Терористичните групировки "Ислямска държава" и ПКК (Кюрдската работническа партия) планират атентати в няколко големи турски града на 19 май, когато се почита паметта на основателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк. Това съобщиха от националната разузнавателна агенция на страната. В дните преди празника са били задържани голямо количество експлозиви, при друга акция са арестувани 7 джихадисти.

Разузнаването предупреждава, че 10 терористи от "Ислямска държава" са влезли в страната през югоизточната провинция Газиантеп. Терористите планирали 10 отделни атаки в градски райони, особено в Анкара. Групировката смятала да удари мавзолея в Анкара на Мустафа Кемал Ататюрк. Атаки били планирани и срещу военен обект, както и срещу американското посолство в Анкара. Твърди се също, че ПКК също планирала атаки за 19 май. Общо 722 килограма експлозиви са били иззети в югоизточната провинция Сирт. Взривните вещества трябвало да бъдат задействани точно по време на тържествата на 19 май.

Междувременно е бил задържан един от палачите на "Ислямска държава" с още шестима джихадисти. Турската полиция e обискирала шест адреса в източната провинция Елязъг. Задържани са седем предполагаеми членове на ИД, които влезли от Сирия. Единият от арестуваните с инициалите Ф.Ш. се смята за висш лидер на терористичната групировка, извършвал повечето екзекуции чрез обезглавяване в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай