Сряда,

Турция с обещание за "Света София"

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Посланикът на Турция у нас, Айлин Секизкьок, обеща, че няма да има промени по архитектурния облик на „Света София“. Тя направи пресконференция с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция, предаде БТА.

"Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в "Св. София". Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма", каза дипломатката в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

Тя заяви, че ще се вземат всички необходими мерки за опазването на статуса, който „Св. София“ заема в списъка на ЮНЕСКО. Очаква се на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави, увери Секизкьок.

"Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както преди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия", обясни посланичката.

"В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание. Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира", каза още Секизкьок.

Тя добави, че напълно осъзнават символичното историческо значение на този храм, архитектурната ценност, която представлява и го сравни с бисер, реликва - както за Турция, така и за целия свят.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички