Цяла държава пред провал, никой не иска на държавна работа

Проблемите на частните работодатели все повече засягат и държавната администрация

Цяла държава пред провал, никой не иска на държавна работа | StandartNews.com

Работата в държавната администрация дава сигурност, но тя вече не е толкова привлекателна. Министерствата не могат да намерят служители дори за позиции с начална заплата от 8000 куни (над 1000 евро), информира хърватската агенция ХИНА, като цитира вестник "Ютарни лист“.

Министерството на правосъдието и администрацията обяви 22 свободни работни места с начална заплата 8000 куни, но никой не е кандидатствал. Получена е само една кандидатура за позиция, при която началната заплата е 9000 куни нето.

Проблемите на частните работодатели, които не могат да намерят местни работници и все по-често прибягват до чуждестранна работна ръка, все повече засягат и държавната администрация.

Сигурността на работното място беше привлекателна, особено по време на криза, когато частният сектор беше принуден да съкращава работници, но днес, когато има недостиг на работници навсякъде, никой не иска да работи за държавата, където средното заплащане е сравнително ниско и кариерното израстване не се основава на заслуги, а на политическа принадлежност, като дори се създават работни места за избрани, за да могат да напредват.

Стартовата месечна заплата на административния персонал със средно образование е 5000 куни, а на експертните сътрудници - 6000 куни. Системата на заплащане не е равнопоставена, затова заплащането е различно за една и съща работа в различните служби в зависимост от това дали е в държавната администрация, агенция или обществена служба.

Хърватия има огромен брой служители в държавния сектор и държавната администрация, но броят на тези в държавната администрация продължава да намалява.

Само за три месеца тази година министерствата са загубили 165 души. В края на март те са имали 16 435 служители, с 324 по-малко в сравнение с година по-рано. Очаква, че през следващия период голям брой служители от администрацията да се пенсионират, пише "Ютарни лист“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай