ЦРУ: Ще има още терористични атаки

ЦРУ: Ще има още терористични атаки | StandartNews.com

Директорът на ЦРУ Джон Бренан обяви, че атаките от петък в Париж са просто поредните и предстоят още подобни на тях, предаде АФП.

Той бе категоричен, че, ударите във френската столица са били внимателно планирани и проведени. Те не са измислени за няколко дни, тъй като изискват огромна подготовка и снабдяването с необходимото оръжие.

По този начин, "Ислямска държава", която пое отговорност, иска да покаже, че мощта й се разраства, че тя е успешна, след като терорът вече стига до европейски държави, а не е локализиран само в региона, където воюва, смята той.

Той не е изненадан от случилото се в Париж, тъй като отдавна се е разпространявала информация, че такива атаки ще има.

Сега разузнаването работи върху това какво може да се направи, за да се спрат следващите действия на джихадистите.

Смяната на управляващите режими в арабските страни, по време на така наречената „Арабска пролет" не само , че не е укрепила демокрацията в света, но и напротив, засилила е нестабилността, заяви още Бренън, цитиран от  ТАСС.

„Революциите от така наречената „Арабска пролет" се извършваха не толкова заради демокрацията, като такава, колкото с цел освобождаване от режимите, които не отговаряха на основните стандарти на държавното управление и гражданското общество. А когато хората са разочаровани, съвременните средства за масови комуникации им позволяват с лекота да се обединят и да отправят предизвикателство към статуквото. Отчасти именно поради това световният ландшафт се променя сега с по-бързи и много по-разрушителни темпове", заяви Бренън.

По неговите думи, анализаторите от ЦРУ смятат, че през последните три години е имало повече изблици на нестабилност, отколкото в което и да е време след разпадането на СССР.

„Резултат от нестабилността са не само смените на правителства , но и възходът на използващите насилие бунтовнически движения и особено сривът на способността на много страни за държавно управление. За нагледни примери служат конфликтите в Сирия, Ирак, Украйна, Йемен, Либия и отделни райони на Африка", добави Бренън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай