Тръмп: Враговете бягат, успехите се увеличават

Президентът на САЩ заяви, че годините на икономически упадък са приключили

Тръмп: Враговете бягат, успехите се увеличават | StandartNews.com

С огромен оптимизъм и без споменаване на думата „импийчмънт“ президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе своята реч „За състоянието на съюза“ пред Конгреса.

Тръмп започна речта си с думите: "преди три години започнахме великото възстановяване на Америка". Сега, каза той, "враговете на Америка бягат", а "успехите на Америка се увеличават".

Продължавайки речта си, Тръмп заяви, че годините на икономически упадък са приключили.

Президентът не спомена думата "импийчмънт" нито веднъж по време на своята годишна реч пред Конгреса, която продължи един час и 18 минути. Американски медии съобщиха, че той е бил посъветван от членове на неговата Републиканска партия да не споменава тази тема преди гласуването в Сената в сряда по повдигнатите му от демократите обвинения.

Доналд Тръмп остро критикува президента на Венецуела Николас Мадуро в годишната си реч пред Конгреса в присъствието на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха информационните агенции. В речта си "За състоянието на съюза" Тръмп посочи, че тираничната власт на Мадуро ще бъде унищожена.

Агенциите отбелязват, че венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо е гост на Белия дом за речта на президента. Демократите и републиканците аплодираха Гуайдо, а Тръмп го нарече легитимния президент на южноамериканската държава. Посещението на Гуайдо в САЩ идва след обиколка, която го отведе в Колумбия, Европа и Канада. Той търси подкрепа за отстраняване от власт на президента Николас Мадуро.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да се ръкува с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси преди своето годишно послание пред Конгреса "За състоянието на съюза", предадоха информационните агенции.

Качвайки се на трибуната, Тръмп подаде текста на своята реч на очакващите го Пелоси и Майк Пенс. В този момент председателката на Камарата на представителите протегна ръка на президента, но не дочака аналогичен жест от обитателя на Белия дом. Ройтерс посочва, че Пелоси изглеждала слисана. Тръмп и Пелоси не са разговаряли от последната им среща през октомври.

Председателката на доминираната от демократите Камара на представителите оттегли своята съпротива срещу процедурата по импийчмънт на Тръмп и позволи на демократите да повдигнат обвинения срещу президента.

По-късно днес Сенатът ще гласува по двете обвинения, като се очаква Тръмп да бъде оправдан, тъй като нито един републиканец в горната камара не е намекнал, че е готов да се отклони от партийната линия и да гласува за импийчмънт.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп бе посрещнат в Конгреса с аплодисменти и скандирания "Още четири години" от страна на републиканците, докато демократите стояха мълчаливо. Конгресмените от Републиканската партия ръкопляскаха на почти всяко изречение на Тръмп, често изправяйки се на крака, за да го поздравят.

Нанси Пелоси - лидерката на демократите в Камарата на представителите, изглежда скъса копие от речта на президента Доналд Тръмп "За състоянието на съюза" след неговото обръщение към Конгреса. Видео показа Пелоси, която стоеше зад Тръмп, да къса страници в края на речта му.

Белият дом е изключил телевизия СиЕнЕн (CNN) от ежегодния неофициален брифинг преди речта на президента пред Конгреса "За състоянието на съюза", предаде Асошиейтед прес. Телевизията обаче не е изразила публичен протест, нито някой от журналистите, присъствали на традиционния обяд, отбелязва агенцията.

Нито една медия не бойкотира събитието в израз на подкрепа към СиЕнЕн, за разлика от британските журналисти, които напуснаха среща в понеделник със съветник на премиера Борис Джонсън, за да подкрепят колегите си, на които бе отказан достъп.

Обядът с участието на телевизионни водещи в деня преди речта "За състоянието на съюза" е традиция, датираща отпреди управлението на Тръмп. СиЕнЕн потвърди, че нито един от нейните журналисти не е бил поканен, но отказа коментар. Тази телевизия най-честата мишена на оплакванията на американския президент по адрес на журналистите, отбелязва АП.

Говорителка на Белия дом също отказа да коментира темата.

"Възмутително е това, което прави Белият дом", заяви Франк Сесно, директор на Училището за медии и публични въпроси в университета "Джордж Вашингтон" и бивш шеф на бюрото на СиЕнЕн във Вашингтон.

Боб Шифър, бивш водещ на вечерните новини и на предаването "Лице на нацията" по СиБиЕС (CBS), каза, че е присъствал на много тези обеди и не смята, че това има значение за отразяването на речта на президента.

Според някои медийни специалисти обаче американските журналисти е трябвало да вземат пример от британските си колеги и да бойкотират срещата в Белия дом.

Американският президент Доналд Тръмп и неговата Републиканска партия регистрират рязък скок в рейтинга си на одобрение, показват данните от проучване на Галъп, публикувано във вторник, съобщава ДПА.

Рейтингът на одобрение на работата на Тръмп е достигнал 49 процента, което е най-високият резултат в анкета на Галъп, откакто той встъпи в длъжност през 2017 г. Въпреки това 50 процента от анкетираните имат отрицателно мнение за президента.

Републиканската партия също постига най-добрия си резултат от 2005 г., като 51 процента от участниците в допитването са изразили положително мнение, спрямо 43 процента през септември.

Междувременно Демократическата партия регистрира спад на одобрението до 45 процента от 48 на сто през септември.

Според проучването на Галъп 48 процента от хората се идентифицират като републиканци или симпатизиращи на дясноцентристката партия, а 44 процента - като демократи или симпатизиращи на Демократическата партия.

Проучването показва силното разделение между републиканци и демократи. Тръмп се ползва с одобрението на 94 процента от републиканците и само на седем на сто от демократите, което е най-голямата разлика, регистрирана от Галъп досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай