Три товарни кораба напуснаха Киев. Има ли монопол върху доставките на храни

Корабите са натоварени и са напуснали украйнските пристанища

Три товарни кораба напуснаха Киев. Има ли монопол върху доставките на храни | StandartNews.com

Днес три товарни кораба са били натоварети след което са напуснали украинските черноморски пристанища, съобщи системата за следене на корабния трафик MarineTraffic, предаде Ройтерс.

Съдовете използват временния "хуманитарен коридор", който беше очертан от Киев, след като Русия се отказа от споразумението,  което позволяваше безопасно преминаване на украинския износ.

Вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков заяви миналия месец, че три товарни кораба са се насочили към украинските черноморски пристанища за по-нататъшен износ на храни и стомана.

Те трябваше да натоварят 127 000 метрични тона селскостопански продукти и желязна руда за Китай, Египет и Испания.

След нахлуването в Украйна миналата година, Москва затвори черноморските пристанища от един от най-големите световни доставчици на зърно, което Киев и западните му поддръжници нарекоха опит да използва световните доставки на храни като средство за изнудване.

Москва заяви, че пристанищата могат да бъдат използвани за доставки на оръжия. От юли 2022 г. пристанищата бяха отворени отново по силата на споразумение, постигвнато с посредничеството на ООН и Турция, която позволи на Русия да инспектира товара на корабите. Година по-късно Москва се отказа от сделката и отново наложи блокада, като заяви, че са били пренебрегнати исканията ѝ за по-добри условия за собствения й износ на храни и торове, припомня Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай