Техеран е предал военни технологии на Хамас

Техеран е предал военни технологии на Хамас | StandartNews.com

Техеран. Хамас е в състояние да изстрелва ракети срещу Израел, защото Техеран е доставил оръжейни технологии на екстремистката групировка, за да се защитава срещу израелските атаки, заяви в понеделник високопоставен ирански служител, предаде АП.

Длъжностни лица от иранската Революционната гвардия са казвали в миналото, че ракетите Фаджр-5 са част от аресенала на Хамас в ивицата Газа, като технологията е била предоставена от Иран и е местно производство, без да се налагат преки доставки.

Хамас изстреля над 3200 ракети в Израел по време на сегашния конфликт, със стотици прихванати от системата за отбрана на Израел, като много от ракетите паднаха в открити пространства, далеч от големите градове. Трима цивилни и над дузина войници са били убити при този обстрел, а над 100 са ранени.

"Ракетите на палестинската съпротива са благадорение на трансфера на технологии от Исран", заяви Мохсен Резаи, бивш главнокомандващ на революционните гвардейци и сегашен високопоставен държавен служител, в интеревщ за Ал-Арам, арабския канал на иранската национална телевизия.

Според него Техеран трябва да снабдява палестинците с отбранителна и военна технология, така че те да могат да произвеждат оръжия въпреки блокадата и да се защитават от Израел.

Подобни искания Резаи е изпратил в писмо до иранския президент Хасан Роухани. В писмото се настоява на Хамас да бъдат предоставени системи за въздушна отбрана и се предлага палестинците да изкопаят подземни убежища, където цивилното население да се укрива по време на израелските атаки. Резаи напомни в интервюто, че САЩ ще отпуснат 300 милиона долара за укрепване на израелската противоракетна система "Железен купол".

Той препоръча Хамас да пленява израелски войници, които да използва като разменна монета в борбата си с Израел.

Иран не признава Израел и традиционно подкрепя въоръжените антиизраелски групи като палестинското движение Хамас и ливанската групировка Хизбула.

Израел започна своята военна операция в Газа на 8 юли, за да спре ракетния обстрел и да унищожи мрежа от тунели за проникване в Израел. Страната е извършила повече от 4600 въздушни нападения, при което загинаха над 1880 палестинци - само малка част от тях са бойци на Хамас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай