Тангото на големите

Тангото на големите | StandartNews.com

Покерът за Сирия и Украйна все още не е приключил

Дуелът между Обама и Путин премина в диалог

Необикновено шоу тръгна от понеделник в световната политика. Редовната сесия на Общото събрание на ООН съвпадна със 70-та годишнина от създаването на Световната организация през 1945 г. след края на Втората световна война. Юбилеят събра в централата на ООН в Ню Йорк рекорден брой лидери от над 150 държави. На фона на най-голямата бежанска криза след войната лидерите обсъждат съдбините на човечеството, изправено пред все по-големи предизвикателства, конфликти, икономически и социални и хуманитарни проблеми. Хитът на форума обаче бе срещата на американския президент Барак Обама с руския му колега Владимир Путин. Интригата беше дали ще се задълбочат още повече разногласията между Москва и Вашингтон или ще се открие перспектива за изход от катастрофата в Сирия. Изказваха се и предположения кой ще спечели словесната битка от трибуната на ООН, в чиито кулоари се обсъждаха лидерските качества на Путин и Обама.

Лидерът на Русия се яви в ООН за първи път от 10 години, а с Барак Обама не бяха се срещали през последните две години поради напрежението в отношенията между САЩ и Русия заради драматичните събития в Украйна. Всички с нетърпение очакваха в първия ден на сесията речите на двамата лидери и особено насрочената след изказванията им двустранна среща.

Предварително бе ясно, че в центъра на дискусията ще бъде кризата в Сирия, по която позициите на Москва и Вашингтон са непримирими. Затова очакванията бяха, че предстои остър словесен дуел и сблъсък на позиции между двамата политици с противоположни позиции по двата най-остри международни проблема - Сирия и Украйна. Към подобна прогноза насочваха

хладното ръкостискане преди разговорите

между Путин и Обама, както и речите им пред аудиторията в Общото събрание на ООН. Макар и с не войнствен и нападателен тон, руският президент обвини САЩ за проблемите в Сирия, като посочи, че намесата на Вашингтон в тази арабска страна е довела до разрушаване на националните и институции и начин на живот и вместо демокрация и напредък е причинила насилия, бедност и социално бедствие. Обама не остана длъжен и каза, че не разбира логиката на тези, които смятат, че президентът Башар Асад трябва да остане на власт при решаването на сирийския проблем. Американският президент критикува Русия и за действията й в Украйна. Критичната му позиция бе изразена не с нападки, а спокойно и аргументирано, но тази престрелка не будеше оптимизъм за срещата, която двамата лидери трябваше да проведат след речите. Дискусията при закрити врати продължи 90 минути, т.е. двойно по-дълго време от предвиденото. Това според дипломатите в ООН бе знак, че Обама и Путин търсят някакъв, макар и минимален, положителен резултат. И това именно се случи, въпреки че двамата не се разбраха дали режимът на Башар Асад в Сирия трябва да остане, за което настоява Путин, или да бъде отстранен, за да се стигне по-лесно до изход от кризата в Сирия, както смята че е правилно Обама. Американският президент

обаче вдигна "маслиново клонче"

коментираха наблюдатели в ООН. Стана ясно, че той негласно е готов да се примира с руското военно присъствие в Сирия, ако Москва помага на режима в Дамаск срещу джихадистите от Ислямска държава, а не срещу другите бунтовници, подкрепяни от САЩ. Освен това се появи нюанс в непримиримата позиция на САЩ

към режима на Асад. Американците продължават да настояват за оставката му, но вече не държат това да стане незабавно.

Но най-важното бе, че Обама и Путин

стигнаха до заключението, че въпреки противоречията в позициите им, трябва да работят заедно с политически и други средства за разплитане на сложния сирийски възел. Именно това иска от тях международната общност. Несъмненно след този компромис в бъдеще предстоят не леки контакти между представители на Вашингтон и Москва. Но политическият дуел между двамата лидери се трансформира по време на срещата им в диалог с положителен за тях и за света резултат. Очевидно процесът на търсене на изход от кризата в Сирия няма да е лесен. Но това е единственият път към победа на усилията за изкореняване на терористите от Сирия.

Срещите на лидери с противоположни позиции, които искат да наложат своята гледна точка по обсъждания проблем, често се сравняват с политически покер. Посочват се победители и победени. Безспорно в разговорите в Ню Йорк на Обама и Путин имаше такъв елемент.

"Обама държа реч, а Путин предложи план"

бе един от оценъчните коментари в Twitter.

Западни анализатори също отбелязаха, че руският президент е бил по-убедителен в словесния сблъсък. Повечето коментари обаче бяха в насока, че в крайна сметка в покера на големите победи здравият разум. Само преди месец речта на Путин пред ООН нямаше да бъде приета с внимание от Запада, коментира сп. "Икономист". Но през септември в ООН руска позиция за спасяването на Сирия бе оценена положително от мнозина западни представители като надежда за изход от катастрофата в тази арабска страна, посочва авторитетното британското издание. С гъвкавата си позиция Обама допринесе тази надежда да не помръкне още на сесията на ООН в Ню Йорк. Защото от конфликта в Сирия и експанзията на тероризма и джихадизма страдат не само арабските народи. Залятата от мощна миграционна вълна Европа, главно поради конфликта в Сирия, все по-трудно ще се справя с прииждащите бежанци от конфликтните райони. Договореното между Обама и Путин, макар и трудно и мъчително сътрудничество обнадеждава. Споменът за договореността между Москва и Вашингтон през 2013 г. за ликвидиране на химическите оръжия на Сирия също показва, че пътя на компромиса е най-правилен. Тогава именно този подход предотврати американска въздушна атака срещу режима в Дамаск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай