Талибани нападнаха двореца в Кабул

Атакувани са били и Министерството на отбраната и на централата на ЦРУ

Талибани нападнаха двореца в Кабул | StandartNews.com

Кабул. Нападението на президентския комплекс в афганистанската столица е приключило със смъртта на всички нападатели, според полицията.

Талибаните поеха отговорността за нападението, насочено към президентския дворец и офиса на ЦРУ в един от най-сигурните райони на централен Кабул във вторник сутринта.

Серия от експлозии бе последвана от около 90 минути размяна на огън между нападателите и полицията, съобщиха от полицията. Репортер на Ройтерс в двореца каза, че атаката е започнала малко след 06:30 часа местно време (02:00 GMT), когато най-малко един човек е открил огън с автомат пред вратите на двореца.

Всички бойци, участващи в атаката са мъртви, каза началникът на полицията в Кабул след битката.

Мохамед Аюб Саланги заяви пред репортери на мястото на инцидента, че всички трима или четирима бойци изскочили от заредената с експлозиви кола преди да я взривят.

Атакувани са били и Министерството на отбраната и хотел Ариана, където се помещава централата на ЦРУ.

Афганистанските сили и американските войници са отвърнали на огъня.

Инцидентът става ден след като президентът Хамид Карзай повдигнa възражения за подкрепяните от САЩ мирни преговори с талибаните.

Той каза, че Висшия съвет за мир, правителството орган, създаден да ръководи усилията за мир, няма да участва, освен ако процесът не е "под афганистанско ръководство".

Екстремистите първоначално се насочили към източната порта на двореца - на няколко стотин метра от действителната сграда - където десетки журналисти се бяха събрали за пресконференция с Карзай насрочено за 09:00 часа.

Присъстващите журналисти са чули няколко експлозии; Tolo TV съобщава за 14 взрива.

Президентът е бил в двореца по време на атаката, предаде Асошиейтед прес. Правителството все още не е коментирало официално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай