Свободното движение на хората да става на етапи

Това искат 11 външни министри

Свободното движение на хората да става на етапи | StandartNews.com

11 външни министри от Европейския съюз разговаряха как да бъде поетапно възстановено свободното движение на хора, но след като са взети всички мерки за тяхното здраве и безопасност.

"От особена важност е и да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС", заяви Екатерина Захариева по време на видеоконферентен разговор с 10 свои колеги външни министри от ЕС.

Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени. В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците - мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.

По думите й в момента все още страната ни не е отменила 14-дневната карантина на всички пристигащи граждани, независимо дали са българи или чужденци. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка тази мярка можело да бъде преразгледана.

Министрите приеха и обща декларация, в която призовават отслабването на мерките да стане координирано и поетапно по предварително съгласуван начин между страните-членки на ЕС, да се гарантира безопасното пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност в транспорта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай