Светът под заплаха! Страшни думи от Световната банка

Какво предупреди Дейвид Малпас

Светът под заплаха! Страшни думи от Световната банка | StandartNews.com

Светът е под реална заплаха от рецесия през следващата година, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас преди началото на есенните срещи на банката и на Международния валутен фонд. Според Малпас усилията за развитие в света в момента се сблъскват със серия проблеми:

"Дълговите нива за развиващите се икономики стават все по-голямо бреме. Покачващите се лихвени равнища усложняват ситуацията. Инфлацията продължава да е проблем, особено за бедните. В Световната банка имаме много данни по тази тема, особено с доклада от миналата седмица, посветен на бедността. Той е първият от две години насам, знаете – това е двугодишен цикъл. Имаме 70 милиона души, които са изпаднали в бедност за този период, и също така, много обезпокоително е, че с 4 % е намалял броят на хората със средни доходи", отбеляза Малпас.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева посочи от своя страна, че светът не може да си позволи инфлацията да продължи да нараства прекалено дълго и да се превърне във "влак беглец". Георгиева описа факторите за високата инфлация:

"Ефектът от Covid-19 върху веригите на доставки, тази безсмислена война, която причинява покачването на цените, особено на енергоносителите и хранителните продукти".

За пореден път Кристалина Георгиева подчерта, че борбата с променящия се климат не трябва да спира и припомни, че човечеството "може да оцелее при висока инфлация и рецесия, но не и при нестихващи климатични промени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай