Световната банка отпуска 2 млрд. долара за Мианмар

Световната банка отпуска 2 млрд. долара за Мианмар | StandartNews.com

Найпидо. Световната банка обяви, че ще отпусне 2 млрд. долара в рамките на програма за развитие на Мианмар, включително за подобряване на достъпа до електричество и здравни грижи. Президентът на институцията Джим Йон Ким съобщи за помощта по време на посещение в страната.

С половината от средствата ще бъде финансирано разширяване на електропреносната мрежа. Над 70% от населението на Мианмар нямат достъп до ток.

„Разширяваме подкрепата си заради процеса на сериозни реформи в страната. Искаме да помогнем на правителството да подкрепи бедните хора по-бързо. Електричеството ще помогне да се сложи край на бедността", каза Ким.

Прокрамата включва и 200 млн. долара за подобряване на достъпа до здравни грижи до 2030 г. Според данните само един на всеки четирима души има достъп до качествено здравеопазване.

Световната банка затвори подразделението си в най-големия град в страната Янгон през 1987 г., след като властта в лицето на военната хунта спря да плаща държавните дългове.

Последният премиер Теин Сеин започна сериозни реформи през 2011 г., които включваха и освобождаването на политически затворници и избирането на носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чи за депутат.

Предстои Ким да се срещне с Теин Сеин, членове на правителството и представители на опозицията по време на посещението си в столицата Найпидо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай