Светът бойкотира властта в Киев

Почетоха с минута мълчание жертвите на протестите

Светът бойкотира властта в Киев | StandartNews.com

Киев. Заради кървавото смазване на проевропейските протести в украинската столица режимът в Киев започна да изпада в изолация. Световният икономически форум в Давос оттегли поканата си към украинския премиер Микола Азаров, който трябваше да говори днес пред представители на 100 държави. Решението на организаторите, което на практика лишава Азаров от право на участие във форума, е взето заради нарастващото насилие в Киев и безредиците, взели няколко жертви.

Действията срещу украинския премиер са доказателство за засилващата изолация на управлението на президента Виктор Янукович, което отказва да поеме отговорност за гибелта на антиправителствените демонстранти. Азаров, който според осведомени източници вече е пристигнал в Швейцария, обвини опозицията за смъртта на протестиращите. Прессекретарят на форума в Давос отказа да коментира случая. Говорителят на Азаров пък обяви пред журналисти, че информацията за бойкот на премиера в Давос не отговаря на истината. "Ще работим съгласно програмата. Министър-председателят ще проведе всички планирани срещи, а вероятно ще има и непланирани", каза Виталий Лукяненко.

Първоначално програмата на Азаров в Швейцария предвиждаше срещи с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард и с председателя на Европарламента Мартин Шулц. Премиерът трябваше да разговаря и с председателя на Световната търговска организация, както и с шефовете на компаниите "Шел" и "Арлсберг". Заради бойкота обаче тези срещи ще се провалят.

В конфузна ситуация в швейцарския курорт изпадна и друг представител на украинското правителство. Вицепремиерът Юрий Бойко се озова под обсадата на обезпокоени западни ръководители. Неофициално заседание, на което трябваше да се обсъжда икономическото бъдеще на Украйна, се превърна в емоционален разбор на украинската политическа криза. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от протестите в Киев.

В Давос бе поканен и опозиционният лидер Виталий Кличко, който отмени визитата заради среща с президента Янукович с надеждата да сложи край на насилието.

Реакция имаше и от други европейски лидери. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призова украинския президент Виктор Янукович незабавно да предприеме разговори с опозицията и всички необходими действия за успокояване на обстановката в страната, съобщи говорителят на Еврокомисията Оливие Баи. Барозу е изразил дълбока загриженост от проявите на насилие, включително срещу журналисти, както и от съобщенията за изчезнали хора. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква украинското правителство да гарантира основни права, конкретно възможността за провеждане на мирни демонстрации, да защитава живота на хората и да не се употребява насилие, предаде АФП.

Терорът може да удари всички

Основната причина за изострянето на ситуацията на всеки етап от развитието на протеста беше терорът от страна на властта, пише в коментар в. "Украинская правда". Причината за него беше страхът на властимащите да понесат отговорност за годините на своето пребиваване в управлението. Локалният терор на протестиращите винаги беше следствие на терора на властта.

В същото време главната причина за локалния терор на протестиращите е неспособността на опозицията да мисли стратегически, да прави глобална оценка на ситуацията и да бъде последователна. Затова лидерите на опозицията не могат да контролират своите радикалисти. Те не извеждат като ценност нищо друго освен връщането на страната в 2009 г., тоест отмяна на всички "достижения" на сегашната власт. Подсъзнателно хората разбират, че вече сме били в 2009 г. и връщането в миналото няма да ни донесе нищо. Оттук идва и отчаянието на радикалистите, и агресията. Но терорът на властта и на протестиращите са несравними.

Протестният терор е с несистемен и с локален характер (улица "Грушевски", домовете на "леличките", квартала на организаторите на терора). Терорът на властта е със системен и повсеместен характер, а в перспектива той може да се разпростре не само върху хората от площада, но и върху всички прослойки от населението на страната.

Горбачов търси помощ от Путин и Обама

Михаил Горбачов е изпратил писмо до президентите на Русия и САЩ, в което ги призовава да помогнат за запазването на мира в Украйна, съобщиха руски медии.

В писмото бившият президент на СССР заявява, че двамата президенти са в състояние да издействат незабавно прекратяване на насилието, за да се предотврати масово кръвопролитие в Украйна. "Сега се чуват взаимни обвинения. Виновните за изострянето на положението в Украйна биват търсени в Русия, на Запад, в украинските властови структури и в редиците на украинската опозиция. Това само усложнява обстановката", констатира носителят на Нобелова награда за мир и подчертава, че сега няма време за разследване, а главното е да бъде спряна опасната ескалация на насилието.

Горбачов предупреждава, че развитието на събитията в Украйна носи заплаха не само за тази страна, но и за нейните съседи, за цяла Европа и света.

България настоява
за разследване

България настоява за пълно и обективно разследване на смъртните случаи на протестиращи украински граждани, заяви външният министър Кристиан Вигенин чрез позиция, разпространена от МВнР. Той призова правителството в Украйна да гарантира правата на гражданите да протестират. В отговор на въпрос на Нова телевизия дали кабинетът в Киев трябва да хвърли оставка, той заяви, че това не е работа на българското правителство.

"Скърбим за жертвите на полицейско насилие", се казва в декларация на ГЕРБ по темата. "Властта премина границите на цивилизованото поведение по отношение на справедливо протестиращи граждани, използва насилие и стреля срещу тях", допълват от партията на Бойко Борисов. ГЕРБ категорично заявиха от парламентарната трибуна, че "няма власт, която да струва повече от живота дори на един човек".

Шулц: Брюксел не може да даде газ и пари

Евросъюзът определи като прагматично решението на украинския президент Виктор Янукович да се откаже от споразумението за асоцииране, съобщи "Нюз.ру".

В интервю за германското радио "Дойчландфунк" председатeлят на ЕП Мартин Шулц оцени поведението на Янукович в полза на Русия, която отпусна на страната му 15 млрд. долара. "Конкретно в този случай решаващо значение имаха не големите политически, а малките ежедневни и газови проблеми, които имат по-големи политически последствия", каза Мартин Шулц. "Украйна имаше нужда от пари и по-евтин газ", уточни Шулц, като добави, че за разлика от Москва Брюксел не е бил в състояние да удовлетвори тези нужди на Киев. По думите му ЕС не възнамерява да затваря вратата пред Киев и трябва да има готовност да води преговори с Украйна.

На извънредно заседание в началото на следващата седмица

Парламентът решава за оставка на правителството

Обявиха временно примирие, Кличко на среща с Янукович

Парламентът на Украйна ще реши за оставката на правителството в началото на следващата седмица. Президент Виктор Янукович поиска провеждането на извънредно заседание на среща с шефа на Народното събрание Володимир Рибак. Парламентът щял да обсъди и приетите неотдавна закони, които станаха причина за новите протести. Решението бе обявено след преговорите на лидерите на украинската опозиция Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок с Виктор Янукович и неговата работна група за справяне с кризата.

В центъра на Киев днес имаше около 5000 души, като част от тях продължаваха да укрепват барикадите с торби, пълни със сняг. На улица "Грушевски", където се разиграха най-сериозните конфронтации между полиция и демонстранти, отново имаше напрежение.

Преди срещата с Янукович Кличко убеди агресивно настроената част от протестиращите да спрат с атаките си срещу частите за борба с безредиците и да изчакат до вечерта. Бившият боксьор и лидер на партия УДАР разговаря както с протестиращите, така и с частите "Беркут", и ги призова към временно примирие до 20 ч вечерта. Той обеща след срещата с президента да се върне на улицата и да даде на хората пълен отчет за договореното с властите. Кличко успя да убеди демонстрантите да не пречат на органите на реда да изгасят огромната купчина горящи гуми.

Метеоролозите предупредиха за още по-студено време, като според прогнозите температурите през нощта може да паднат до минус 21 градуса по Целзий.

Подаряват жилища на милиционерите

Украинският премиер Микола Азаров е взел решение да поощри органите на реда за успешната им акция срещу протестиращите в Киев, съобщи украинското издание "Комерсант". След като изрази възхищението си от мъжеството и саможертвата на милиционерите, министър-председателят обеща финансова помощ за лечение и възстановяване след сблъсъците в украинската столица. Азаров даде да се разбере, че държавата ще разреши и жилищните проблеми на милиционерите. За по-ефективна борба с безредиците правителството разшири пълномощията на милицията, като разреши използването на водни оръдия при минусови температури.

Патриархът отказа орден от Янукович

Главата на Украинската православна църква - патриарх Филарет, отказа да бъде почетен от президента Виктор Янукович.

Филарет се отказа от ордена си "За заслуги", първа степен, който трябваше да му бъде връчен от държавния глава. Вместо това духовният баща на нацията пожела скорошен граждански мир, призовавайки всички да се молят за душите на загиналите в безредиците.

"Споделяйки с украинския народ болката и скръбта, църквата се моли за мир и прекратяване на междуособиците и призовава към молитва всички вярващи. Също така се молим за душите на загиналите, облекчение на страданията и изцеление на пострадалите", призова Филарет на официалния сайт на патриаршията.

Слага се начало на международна изолация

Георги Табаков, председател на Български икономически форум

Случаят с оттеглената покана към украинския премиер Микола Азаров е емблематичен, като се има предвид, че участието на страната се рекламира на сайта на форума още от средата на есента на м. г. Икономическият форум в Давос е най-старият подобен и отдавна е надхвърлил качеството си на икономическа институция и място, където се обменят само идеи от бизнеса. Той отразява начина на мислене на цивилизованите световни нации. Там вече се обсъждат много повече геополитиката и геостратегията на света. Той е и една от най-забележителните дипломатически срещи на високо равнище. Затова е нормално при подобна ситуация, при която международната общественост е скандализирана, реакцията на форума да е такава. Въпреки че ролята на всеки такъв форум, включително и на нашия за Югоизточна Европа, е да изглажда различията, да се афишира като независимо и неутрално място, където се обсъждат идеи. Още повече той се провежда в Швейцария - символ на независимостта и неутралитета на планетата. Това показва, че се засилва международната изолация на режима в Киев. И че е достигната точката, при която можем да очакваме и други официални държавни и дипломатически мерки, и от Брюксел, и от САЩ, спрямо правителството в Украйна. Има общочовешки и общоевропейски ценности, които не могат да се пренебрегват в днешно време. Според мен обаче нещата няма да се ограничат с реакцията на Световния икономически форум в Давос.

Погромите изплашиха Валенсия

Погромите в Киев изплашиха испанския футболен клуб "Валенсия". Отборът трябва да играе шестнайсетина финал от Лига Европа в сърцето на Киев - стадион "Олимпийски", на 20 февруари. Заради размириците в Украйна обаче мачът може да се премести на неутрален терен, съобщава испанският в. "Марка". Решението се очаква да бъде взето днес на заседание на изпълкома на УЕФА. Един от алтернативните варианти за срещата е Ротердам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай