Провалът на Путин! Говори Блинкен

САЩ ще продължат военната подкрепа за Украйна

Провалът на Путин! Говори Блинкен | StandartNews.com

Русия съобщи за две жертви на украински обстрел в граничната Брянска област. Президентът Владимир Путин възложи на службите да не допускат влошаване на сигурността.

От Хелзинки американският държавен секретар Антъни Блинкън пък заяви, че САЩ ще продължат военната подкрепа за Украйна наред с дипломатическите усилия.

Президентът Владимир Путин заяви, че властите в Русия не бива да допускат да бъде разклатена вътрешната сигурност предвид активизирането на "усилията на недоброжелателите". Путин постави задачата за запазване на стабилността на съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия.

"Агресията на Путин срещу Украйна е стратегически провал", довел до трайно отслабване на руското влияние, каза във Финландия американският държавен секретар. Антъни Блинкън допълни, че Вашингтон  работи с Украйна и други съюзници за постигане на консенсус около основните елементи на "справедлив и траен мир", но подчерта важността на укрепването на отбранителната мощ на Украйна:

"Точно защото нямаме илюзии относно стремежите на Путин, ние вярваме, че предпоставката за успешна дипломация и истински мир е по-силна Украйна - способна да се защитава и да възпира всяка бъдеща агресия", посочи той.

Евентуално прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия обаче само ще консолидира контрола на руския президент Владимир Путин и ще му позволи да нападне отново, подчерта държавният секретар на САЩ.

Вашингтон ще насърчава и инициативите на други държави за прекратяване на конфликта, стига те да спазват Устава на ООН и суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, каза още Блинкън, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай