Стоте сака на Меркел

Карл Лагерфелд критикува германския канцлер за еднообразния й гардероб

Стоте сака на Меркел | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел има около сто сака, преминаващи в почти цялата палитра на цветовете. Всички обаче - в един модел. Определено модата не й се отдава толкова, колкото икономиката. Първата дама в Германия си има формула за тоалети и стриктно се придържа към нея. В нея сакото е на пиедестал. Най-често Меркел избира сако с три копчета от дизайнерката Бетина Шйонбах от Хамбург. 51-годишната моделиерка е известна с това, че пренебрегва всякакви модни тенденции в името на класиката. Моделите на Шйонбах са доста изчистени предимно в земната палитра. Може би това й носи верни клиенти като първата жена канцлер, която вече има сериозно цветово разнообразие от нейни сака - от бежово до черно, през лилаво и розово. Тази класическа визия си има висока цена - саката от черната серия на Бетина струват 750 евро, но дизайнерката пусна и по-достъпни модели за по-млади жени от по 350 евро. "Госпожа Меркел намери своя стил с мен и аз съм горда от това", казва Бетина пред "Уол стрийт джърнъл".

Други модни експерти обаче, не мислят като нея. Модният тартор Карл Лагерфелд има какво да каже за всеки, включително и за световните лидери в политиката. Главният дизайнер на "Шанел" е прочут с хапливите си забележки към знаменитости като Адел, Мишел Обама и Пипа Мидълтън. Негова жертва обаче стана и германският канцлер. "Меркел трябва да носи дрехи по мярка", казва модният специалист и визира срещата й с президента Барак Обама този август. Тогава тя без избрала твърде дълги панталони, които се набиха в очите на критиците. Все пак безмилостният Лагерфелд веднъж направи комплимент на Меркел, като каза, че имала красиви очи. И още - според него тя трябва да носи отворени сака върху блузи с добре подбрани панталони.

Хилъри Клинтън също е известна със слабостта си към костюмите. На среща през 2011 двете изглеждаха почти еднакво - с черен панталон и еднакви сака в синята гама. Това даде повод на канцлера да се пошегува по-късно, като подари на Хилъри изрезка от вестника "Франкфурт алгемайне", поставена в рамка, на която се вижда тяхна обща снимка от кръста надолу, а надписът гласи: "Коя е Хилъри и коя Меркел?"

"Нейният статичен гардероб е истинско отражение на политическата й персона - изключително рационален политик", казва Роб Йънг, авторът на книгата "Силата на обличането: Първите дами, жените политици и модата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай