Събота,

Столтенберг скръцна със зъби, какво получи Путин

От: Агенция Стандарт -
2003
Столтенберг скръцна със зъби, какво получи Путин
A
A
A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че руският президент Владимир Путин е сгрешил, когато е решил да атакува Украйна, като нарече последната година ключова за глобалната сигурност.

Путин искаше по-малко НАТО, но получи повече НАТО", каза Столтенберг по време на представянето на годишния доклад на алианса, предаде БНР, цитирайки Ройтерс. Той отбеляза, че границата на Алианса с Русия ще се удвои, когато Финландия и Швеция се присъединят към НАТО.

Наричайки Москва "най-значимата заплаха" за глобалната сигурност наред с тероризма, генералният секретар подчерта, че НАТО "е бил подготвен", когато руските танкове са навлезели в Украйна.

Столтенберг добави, че НАТО "е видял признаци", че Русия е поискала доставки на смъртоносни оръжия от Китай, като същевременно отбеляза, че Пекин оспорва "интересите, сигурността и ценностите" на Алианса.

Според Столтенберг, седем от 30-те съюзници са изпълнили целта на НАТО за военни разходи през 2022 г., което обаче е една страна по-малко, отколкото през 2021 г. точно преди инвазията на Русия в Украйна.

Той отбеляза пред репортери на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел, че първоначално алиансът е очаквал още две страни да постигнат целта.

"Но тъй като БВП се е увеличил повече от очакваното за няколко съюзници, двама от тях, които очаквахме да имат военни разходи, равняващи се на 2% от техния БВП, сега са малко под 2 на то, каза той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com