Стъпкаха до смърт гладни филипиници

Стъпкаха до смърт гладни филипиници | StandartNews.com

Положението във Филипините, които бяха пометени от най-силния от век тайфун Хайян, продължава да е бедствено, тъй като помощ до оцелелите почти не достига. Има недостиг на вода, храна и лекарства, а по улиците на опустошените райони бродят мародери. Расте отчаянието на жертвите, които не могат да получат помощ или да се измъкнат, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

В кореспонденция от град Таклобан с население 220 000 души, който е най-пострадал от тайфуна, вестникът описва отчаянието на оцелелите, които се струпват на летището, молейки за храна, вода или полет, за да избягат от предизвикания от бурята хаос. Макар че над 30 държави обещаха помощ, разпределението на хуманитарната помощ се сблъсква с непроходими пътища, а много градове са загубили спасителните си екипи, отбелязва "Вашингтон пост".

В най-пострадалите райони като град Таклобан, столицата на провинция Лейте, растат недоволството и разочарованието. В тези райони телата на загиналите се трупат по улиците, а местните жители прибягват до мародерство в търсене на храна, пише "Гардиън". Автоколоните с хуманитарна помощ са нападани от комунистически бунтовници и гладуващи оцелели. Хиляди хора обсаждат претъпканото летище в Таклобан. Полицията и войниците са принудени да удържат тълпите, които хукват към пистата при всяко кацане на самолет. Вчера броят на официално потвърдените жертви на тайфуна достигна 2275, а президентът Бениньо Акино обяви, че прогнозите за 10 000 жертви са пресилени и според него окончателният брой на загиналите ще бъде между 2000 и 2500.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай