Сноудън обвини Германия и САЩ в шпионско сътрудничество

Сноудън обвини Германия и САЩ в шпионско сътрудничество | StandartNews.com

Берлин. Американският шпионин-беглец Едуард Сноудън обвинява Националната агенция за сигурност в САЩ, че е в партньорство с Германия и други правителства в извършването на подслушвания. В интервю за списание "Шпигел" той разказва за тесните работни връзки между немската външна разузнавателна агенция и американската власт.

Сноудън характеризира тези отношения с думите, че германците и американците са "под еднa завивка". Той добавя, че Националната агенция за сигурност носи отговорност за партньорства и с други страни. Партньорствата са организирани по начин ,по който властите в другите страни да могат "да бъдат изолирани от ответна реакция, в случай че тя стане публична". Това ставало чрез телекомуникационни фирми, които подавали информация на базата на профили в социални мрежи и имейли.

Интервюто е проведено от американския експерт по криптография Джейкъб Епълбаум и майсторката на филмовата документалистика Лора Пойтрас чрез кодирани имейли малко преди Сноудън даобяви новината за американския шпионаж.

Според разследване на "Шпигел" американците предоставяли на немските си колеги специални програми за прехващане и анализ на идваща от чужбина информация по интернет, чийто поток преминавал през Германия. Сред основните приоритети били близкоизточното направление и други кризисни райони. Информацията била анализирана от специалисти на БНД в централата в Пулах, недалеч от Мюнхен и предавана на американците.
Това тясно сътрудничество потвърдил шефът на БНД Герхард Шиндлер пред съответната парламентарна комисия на Бундестага, твърди "Шпигел".

Сноудън разкрива, че САЩ си строят нова военна база в Германия. След съгласуване с Берлин тя щяла да се използва и от НСА. Става въпрос за изграждащия се в момента край Висбаден Консолидиран разузнавателен център за $ 124 млн. Сигурността щяла да е непробиваема, подслушването - невъзможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай