Сноудън иска от Русия да удължат престоя му в убежището

Сноудън иска от Русия да удължат престоя му в убежището | StandartNews.com

Москва. Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън ще настоява Русия да продължи срока на пребиваване в предоставеното му убежище, съобщи Интерфакс.

„Когато срокът на предоставеното ми убежище започне да изтича, естествено че ще поискам да то удължат. Не мисля, че някога са възниквали съмнения относно това, че искам да си отида в къщи. Ако можех да отида до някое място на света, то това определено бих искал да си отида вкъщи", каза Сноудън в интервю за американския телевизионен канал NBC.

"Ако правителството не бе отишло толкова далеч и не бе превишило своите правомощия, нямаше да има нужда от никакви разобличения", продължи той. И уточни, че никога не е имал намерение да живее в Русия, но попаднал в страната заради действията на Държавния департамент. "Аз лично съм удивен, че се оказах тук. В действителност, никога не съм се готвил да остана в Русия. Той поясни, че е смятал да замине за Латинска Америка, но е бил принуден да остане в Москва, след като властите в САЩ анулирали паспорта му. "Ето защо, когато ме питат защо съм в Русия, отговарям, че е по-добре да питат Държавния департамент", каза още 30-годишният мъж, който разкри тайните на американското разузнаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай