Снежен ад в Испания, кучета заместиха колите

Няколко от тях са София - Мадрид

Снежен ад в Испания, кучета заместиха колите | StandartNews.com

Снежна буря, наречена Филомена, се разрази над испанската столица Мадрид и блокира хиляди шофьори в колите и камионите им. В столицата снежната покривка е невиждана от повече от 80 години.

С падането на нощта дебела снежна покривка блокира Мадрид. Много улици и шосета в и около града се оказаха непроходими, а мадридското летище все още е  затворено за полети.

Засегнати са стотици пътища в централната част на страната, стотици автомобили са блокирани. От Червения кръст разнасят храна на шофьори на камиони, блокирани на шосе А4 край Мадрид

Над 400 пътя, включително магистралите М-30- и М-40 са сред затворените, съобщиха от местната пътна полиция. Жена разказа по испанската телевизия Ер Ен Е пряко от колата си, как е отишла да посети мъжа си в болница и от три часа е блокирана на пътя при едно пътуване, което нормално отнема не повече от 15 минути.

Заради лошото време в Андалусия бяха регистрирани над 600 различни инцидента.

 С 20 см снежна покривка и температури около нулата районът южно от Мадрид обяви най-висока червена степен на тревога за първи път от въвеждането на системата през 2007 г.

Прекратено е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Рекордно ниска температура от минус 35,6 градуса бе измерена във Вега де Лурдес край Леон в Северна Испания.

Синоптиците прогнозират обилните снеговалежи да продължат и утре, докато бурята Филомена бавно се изтегля на североизток. 

Отменени са полети от София -Мадрид, съобщиха авиокомпаниите.

Общо над 300 полета са канцелирани на испанското международно летище „Барахас“ заради обилния снеговалеж.  

Филомена е взела поне три жертви в Испания. Спасителни екипи извадиха множество шофьори, попаднали в капана на зимата.

В Мадрид снежната покривка е най-голямата от 71 година, температурата е под нулата..Снежната буря е отговорна и за поставен температурен рекорд: минус 35,6 градуса във Вега де Лурдес, Северна Испания 

Червена степен на тревога е обявена в столицата и в още четири области заради очакваните обилни снеговолежи.

В същото време много от жителите на Мадрид бяха по-скоро приятно изненадани от снежната стихия. Любители на зимните спортове използваха централния булевард в столицата за да покарат ски или да извадят шейните си. Някои решиха да се придвижват с кучешки впряг.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай