Смъртта идва от Ухан

Китайският град с 11 млн. души население стана източник на ужасната зараза

Смъртта идва от Ухан | StandartNews.com

Китайският град Ухан се превърна в сензация в центъра на новините, защото именно от там тръгна смъртоносният корона вирус, убил вече десетки в Китай и бързо разпространяващ се в други държави по света. Какво обаче се случи и какво продължава да се случва в 11-милионния град, информация за който властите в китай се стремят да предоставят в доста ограничен вид?

Болниците Ухан бяха хвърлени в хаос и движението на около милиони хора беше ограничено от безпрецедентна и безкрайна блокада, наложена, за да спре разпространението на смъртоносния нов коронавирус.

Най-малко десет града в централната провинция Хубей бяха блокирани от властите в опит да спрат вируса, засегнал вече хиляди.

Световната здравна организация определи огнището като извънредно положение за Китай, но не пожела да го обяви за извънредна ситуация за общественото здравеопазване в международен обхват.

В град Ухан , където са се случили повечето случаи, състезанието за изграждане на нова болница с 1000 легла само за шест дни започна в четвъртък вечерта. Копачи и булдозери започват работа на мястото на ваканционен комплекс, предназначен някога за местни работници, съобщават китайските медии.

Болницата, която трябва да бъде открита следващата седмица, е подобна на тази, създадена в Пекин през 2003 г., когато градът се сблъска с огнище на САРС, при която починаха почти 800 души и бяха поразени близо 30 държави.

По време на тази криза 7000 работници в Пекин построиха болницата Цяо Тан Шан в северните предградия само за седмица. В рамките на два месеца бяха излекувани една седма от всички пациенти със САРС в страната

И понеже онова бе равносилно на чудо в историята на медицинската наука“, новата болница в Ухан трябва да реши недостига на съществуващи медицински ресурси.

Хората, които потърсиха лечение в Ухан тази седмица, казали на британския в. „Гардиън“, че са били върнати от болници, които са буквално затрупани от пациенти. Съобщава се, че в здравните заведения липсват легла и диагностични комплекти за пациенти, които имат симптоми, подобни на треска.

Кадри, публикувани в Туитър, които изглежда показват докарване на пациенти в болниците на Ухан, са свидетелства за сцени на хаос и отчаяние. Един видеоклип, очевидно направен в народната болница Ханку, показва дълги опашки от пациенти, носещи маски. Мъжът, който снима, твърди, че има само четирима дежурни лекари и че хората чакат много часове за лечение. Друго видео показва пациент, лежащ на пода, явно е припаднал. В друг клип жена, носеща маска за лице, вика за помощ, казвайки: "Имам треска".

На видеоклипове, направени другаде в Ухан, се показват рафтовете на магазините, изпразнени от купувачите, които се втурнаха да се запасяват с храни и други стоки от първа необходимост.

Междувременно днес бе потвърден първият смъртен случай, причинен от новия вирус извън централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година. Той е бил регистриран в северната провинция Хъбей, която граничи с Пекин.

По-късно днес бе регистриран втори смъртен случай извън Хубей - в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия.

Към днес китайските власти поставиха под карантина най-малко осем града с общо население от около 25 милиона жители в безпрецедентен опит да спрат разпространението на смъртоносния нов вирус в периода около Лунната нова година, когато пътуват милиони хора. Всички те се намират в централната провинция Хубей, като сред тях е и 11-милионният Ухан…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай