Смразяваща прогноза, милиони пред смъртна опасност

През следващите десетилетия

Смразяваща прогноза, милиони пред смъртна опасност | StandartNews.com

Близо 5 пъти повече хора вероятно ще умират от екстремни горещини през следващите десетилетия, предупреди международен екип от експерти, като добави, че без действия по отношение на изменението на климата "здравето на човечеството е изложено на сериозен риск". Смъртоносната жега е само един от многото начини, по които все още нарастващата употреба на изкопаеми горива в света застрашава човешкото здраве, според The Lancet Countdown - основна годишна оценка, извършвана от водещи изследователи и институции.

По-често срещаните засушавания ще изложат милиони хора на риск от гладна смърт, комарите, разпространяващи се по-далеч от всякога, ще носят със себе си инфекциозни болести, а здравните системи ще се борят да се справят с тежестта, предупреждават изследователите.

Страшната оценка идва по време на годината, която се очаква да бъде най-горещата в човешката история - само миналата седмица европейският климатичен мониторинг обяви, че миналият месец е бил най-топлият октомври в историята.

Тя идва и преди преговорите за климата COP28 в Дубай по-късно този месец, на които за първи път ще се проведе "ден на здравето" на 3 декември, когато експертите ще се опитат да осветлят въздействието на глобалното затопляне върху здравето.

Въпреки все по-силните призиви за глобални действия, свързаните с енергетиката въглеродни емисии достигнаха нови върхове през миналата година, се казва в доклада на Lancet Countdown, в който се посочват все още огромните държавни субсидии и инвестициите на частни банки в нагряващите планетата изкопаеми горива, пише БГНЕС.

При сценарий, при който светът ще се затопли с 2 °C до края на века - в момента се очаква затопляне от 2,7 °C - годишните смъртни случаи, свързани с горещините, се очаква да се увеличат с 37% до 2050 г. Това е увеличение от 4,7 пъти. Според прогнозите до средата на века около 520 милиона души ще изпитат умерена или сериозна продоволствена несигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай