След земетресението в Мароко: MSF предлага психологическа помощ на засегнатото население

Екипи на организацията „Лекари без граници“ се включват в спасителните усилия

След земетресението в Мароко: MSF предлага психологическа помощ на засегнатото население | StandartNews.com

На 8 септември 2023 г. земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари централно Мароко, убивайки 2862 души и ранявайки около 6000. Земетресението засегна главно селските райони на планините Висок Атлас, причинявайки свлачища и срутвания и повреждайки много пътища. Достъпът до отдалечени и селски села е още по-труден.

В отговор на нуждите на пострадалото население екипи на организацията „Лекари без граници“ (Médecins Sans Frontières – MSF) предоставят психологическа подкрепа на хората, а предлагат и здравни работници и доброволци, които са на място след земетресението.

Веднага след земния трус на 9 септември MSF изпрати екипи за спешна помощ, за да оценят хуманитарната и медицинска ситуация в най-тежко засегнатите райони в провинциите Ал Хауз, Тарудант и Чичауа. Пет екипа на MSF оцениха общо 30 от пострадалите места.

Цялостната реакция от мароканските власти, двустранните партньори и мароканския народ беше забележителна. Плановете за реагиране при извънредни ситуации на мароканското министерство на здравеопазването, армията и гражданската защита бяха бързо задействани. Разгръщането на полеви медицински пунктове, болници и трансферен капацитет бяха от решаващо значение за гарантиране на спешна медицинска и хуманитарна реакция в рамките на много кратък период от време.

„Видяхме унищожени цели села, срутени пътища и прекъснато електричество“, обяснява Фузия Бара, медицинска сестра от MSF, която беше част от първите екипи на организацията, включили се в Мароко. Въпреки това мароканските власти, с подкрепата на някои правителства, успяха да разчистят развалините от домовете на хората, да лекуват ранените, да използват хеликоптери за транспортиране на пострадалите от най-отдалечените райони и да разпределят храна и други провизии на засегнатите.

Екипите на MSF отбелязаха много положително усилията на мароканското правителство и почти не откриха пропуски в действията на властите. В допълнение към тази оценка, между 12 и 17 септември екипите на MSF направиха шест дарения в отговор на конкретни нужди, изразени по това време от здравни центрове или болници. Тези целеви дарения бяха съгласувани с мароканските власти. Те съдържаха медицинско оборудване и лекарства, като инжекционни смеси, аналгетици, антибиотици, инсулин и медицинско оборудване.

Хората, които са най-силно засегнати от тази криза, спешно се нуждаят от психологическа подкрепа. Това включва екипи за търсене и спасяване и доброволци на първа линия. Групите на MSF са разговаряли с десетки бедстващи жени и мъже в силно засегнатите райони във всички оценени обекти. Повечето са загубили роднини или близки, или са видели домовете и селата си изравнени със земята. Някои все още чакали телата на техните близки да бъдат открити, напълно осъзнавайки, че намирането им живи вече не е възможно.

„Ще предоставим дейности за психично здраве и психологическа подкрепа за първа помощ на местни организации и засегнати хора, както и на работници на първа линия, главно чрез мрежи от марокански психолози, социални работници, специалисти по здравна профилактика и други доброволци“, обяснява Фузиа Бара.

Основните дейности на MSF ще включват също така подкрепа на медицинските и парамедицинските екипи на мароканското Министерство на здравеопазването, провеждане на кампании за промоция на здравето и психично здраве и обучение и подкрепа на местни групи за първа психологическа помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай