След пуча в Габон-каква е цената на демокрацията

За "по-демократични" институции обеща генералът

След пуча в Габон-каква е цената на демокрацията | StandartNews.com

След извършения в сряда в сряда военен преврат в Габон и свалянето от власт на президента Али Бонго, пучистите обявиха днес повторното отваряне на границите, заяви по държавната телевизия полковник Улрих Манфумби Манфумби, говорител на Комитета за преход и възстановяване на институциите (КПВИ) - официално название на военната хунта, цитиран от Франс прес.

„Загрижени да запазим уважението към върховенството на закона, добрите отношения с нашите съседи и всички държави по света и за да насърчим приемствеността на държавното управление, като същевременно демонстрираме нашата твърда воля да спазваме нашите международни ангажименти“, КПВИ „реши незабавно да влезе в сила повторното отваряне на сухопътните, морските и въздушните граници“ от днес, каза говорителят. 

Границите бяха затворени след преврата, който свали Али Бонго, управлявал страната в продължение на 14 години.

 Макар властите да не са отменили полицейския час, който остава в сила на цялата територия от 18:00 ч. до 6:00 ч. сутринта, „пътниците, пристигащи в Република Габон или желаещи да я напуснат, ще бъдат допускани да се придвижват при представяне на техния документ за пътуване“, уточни Манфумби Манфумби.

Генерал Брис Олиги Нгема, който трябва да положи клетва като "преходен президент" в понеделник, обеща в вчера "по-демократични" институции, които зачитат "човешките права", но без "да се бърза". Това стана след няколко срещи, проведени  в ускорен порядък през последните дни с партиите, дипломатическия корпус, международни организации и институции, предоставящи финансова помощ.

Новият лидер на Габон каза също, че цели да се справи с "корупцията" на бившото правителство на Бонго, чието семейство управлява тази малка, но богата на петрол централноафриканска държава повече от 55 години, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай