След 10 дни решават съдбата на Тереза Мей и Брекзит

Гласуването в британската камара на общините на правителственото споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, ще се проведе на 14 или 15 януари...

След 10 дни решават съдбата на Тереза Мей и Брекзит | StandartNews.com

Гласуването в британската камара на общините на правителственото споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, ще се проведе на 14 или 15 януари. Това заяви днес министър-председателката Тереза Мей в "Шоуто на Андрю Мар" по телевизия БиБиСи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Дебатите ще започнат идната седмица и ще продължат през следващата, през която ще се проведе и гласуването", поясни Мей в интервюто си. В отговор на въпрос за датата на гласуването министър-председателката потвърди, че то ще е на 14 или 15 януари, независимо от вестникарски публикации, че тя може отново да го отложи.

Мей каза днес, че ако нейната сделка за Брекзит бъде отхвърлена, Великобритания ще се окаже на "неизследвана територия".

Описвайки какво ще се случи, ако претърпи поражение в парламента, Мей каза "Ще се окажем на неизследвана територия. Не мисля, че някой е в състояние да каже точно каква ще бъде  реакцията в парламента".

Партията на Мей е разделена по отношение подкрепата за сделката, тъй като много нейни съпартийци се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Един от най-изявените противници на сделката в Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог написа във вестник, че е "самозалъгване" да се твърди, че коледната ваканция, докато не е бил в парламента, би могла да го убеди да промени мнението си и да подкрепи споразумението.

След като на 25 ноември миналата година ЕС и Великобритания съгласуваха сделката за условията на Брекзит, Мей е под силен вътрешнополитически натиск. Мнозинството депутати в долната камара настояват тя да съгласува отново условията на членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай