Скопие ликува! Македонският става официален език в ЕС

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска

Скопие ликува! Македонският става официален език в ЕС | StandartNews.com

Проблемът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“, заяви на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение. "Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Асен Василев: Свършихме си работата

По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от Република Северна Македония смятат, че това е пробългарско предложение, заяви Асен Василев на излизане от срещата за коалиционни преговори с "Демократична България".

Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас, подчерта Василев.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай