Скъсана дига изправи Германия на нокти

Десетки евакуирани, след като река Елба изля гнева си

Скъсана дига изправи Германия на нокти | StandartNews.com

Берлин. Германия продължава да се бори с наводнения и придошлите реки. Скъсана дига предизвика паника и наложи евакуацията на стотици хора, предаде АФП. Разливът на река Елба продължава да създава опасна обстановка Северна Германия.

В нощта срещу понеделник в провинция Саксония-Анхалт се скъса дига, което наложи евакуирането на четири села. Напорът на водата отвори дупка от десетина метра в дига близо до село Фишбек, която бързо се увеличи до 50 метра. Властите наредиха да се евакуират живеещите във Фишбек между 400 и 500 души, както и населението на три съседни села. Поддаването на дигата наложи затваряне на железопътен мост, което принуди влаковете от Берлин до Кьолн или Франкфурт да минават по друг маршрут. В столицата на Саксония-Анхалт - Магдебург, нивото на Елба леко спадна до 7,30 метра, след като завчера бе достигнало 7,48 метра. Обичайното равнище на водата в този район е около 2 метра.

В неделя властите наредиха евакуация на 23 500 души от Магдебург и околностите му. Те все още не са получили разрешение да се върнат в домовете си. "Положението в Магдебург е под контрол за момента, но все още няма причина да си отдъхваме с облекчение и да отменяме тревогата", съобщи говорител на кризисния щаб в Саксония-Анхалт. Провинциите Бранденбург и Долна Саксония тепърва очакват реката да достигне най-високото си ниво. Във Витенберге в Бранденбург Елба завчера достигна 7,85 метра, което е с 50 сантиметра повече от предишния й рекорд през 2002 година. В този слабонаселен селски район властите очакваха равнище на реката от 8 метра в понеделник и дори 8,20 метра във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай