Скандал между Китай и Русия, посолство излезе с люто изявление

Посолството смята случая за несъответстващ с приятелските отношения между Китай и Русия

Скандал между Китай и Русия, посолство излезе с люто изявление | StandartNews.com

Посолството на Китай в Москва разкритикува начина, по който руските власти са се отнесли към петима китайски граждани, на които е било отказано да влязат на територията на Русия, предаде Ройтерс.

Посолството окачествява случая като несъответстващ с приятелските отношения между Китай и Русия.

Петимата китайци са се опитали в края на миналия месец да влязат с моторно превозно средство от Казахстан в Русия, като им е било отказано след четири часа на проверки, били са отменени визите им, се казва в изявление на китайското посолство, публикувано вчера в социалната мрежа "УиЧат" (WeChat).

От публикацията става ясно, че китайското посолство се е обърнало към руското външно министерство и към граничните служби, за да "изтъкне, че бруталното и прекалено правоприлагане от страна на Русия в този случай сериозно е нарушило легитимните права и интереси на китайски граждани".

Компетентните руски органи са отказали да допуснат китайските граждани на територията на Русия, "тъй като целта на пътуването им, която са посочили при подаването на заявлението за получаване на виза, не е съвпадала с реалната ситуация, което е нарушение на съответни норми от законодателството на Руската федерация", предаде ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай