Шулц: Ако напусне, Атина остава без еврофондове

Шулц: Ако напусне, Атина остава без еврофондове | StandartNews.com

Не може да не си връщащ дълговете и да чакаш субсидии, каза шефът на ЕП

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди Гърция, че ако излезе от еврозоната, ще трябва да се откаже от фондовете и субсидиите на Брюксел, предаде АФП. "Не може да излезеш от еврозоната, да не връщаш дълговете си и да очакваш парите от бюджета на ЕС да продължават да текат", каза Шулц в интервю за неделния брой на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Той обаче подчерта, че ще направи всичко възможно да не се стига дотам.

Подобно на много висши европейски представители досега Шулц отказваше да допусне публично възможността Гърция да напусне еврозоната. Промяната в реториката става на фона на нарастващото напрежение около гръцкия въпрос преди извънредната европейска среща на върха днес. Преди няколко дни Мартин Шулц заяви, че по негово мнение, ако се наложи Гърция да излезе от еврозоната, тя ще трябва да напусне и целия ЕС.

"Смятам, че напускане на еврозоната ще означава и излизане от ЕС", каза Шулц пред "Гардиън". В същото време той допусна, че няма ясен законов и юридически начин, как някоя страна може да бъде изключена, или как да излезе доброволно от единния валутен блок, тъй като европейските договори не разглеждат подобен сценарий. Законодателството по тези въпроси е неясно, допълни той.

Атина: ЕЦБ няма да изостави банките ни

Гръцкият държавен министър Алекос Фламбурарис заяви пред гръцка телевизия, че според него ЕЦБ няма да позволи на гръцките банки да рухнат. Само за миналата седмица гърците изтеглиха над 4 млрд евро от банките, което принуди ЕЦБ в петък да им отпусне спешна финансова инжекция. За днес предварителните заявки за тегления отново са за над 1 млрд., което увеличава опасенията, че банковата система може да рухне без външна помощ. Алекос Фламбурарис изрази увереност, че ЕЦБ няма да спре финансирането, тъй като това ще предизвика ефекта на доминото и ще разклати банките в други уязвими части на Европа.

"Аз съм сред тези, които вярват, че сме се запътили към решение", добави Фламбурарис.

Междувременно гърците теглят последните си спестявания притеснени дали ще има с какво да се изхранват през следващите дни. Голяма част от гражданите на Гърция отидоха в петък до банките без да знаят как ще оцелеят през уикенда и какво решение ще бъде взето днес. Някои от тях коментират, че до скоро са смятали, че са избягали от миналото, но се оказва, че отново живеят ден за ден. И докато имигрантите в страната се шегуват, че е трябвало да отидат в Швеция, то гърците казват, че това е най-лошото, което са виждали някога в страната им.

Какво следва

Петмесечните преговори между Атина и нейните кредитори навлязоха в най-критичната си фаза. Ето какво следва в дати, представени от "Файненшъл таймс":

*22-ри юни: Извънредна среща на върха на еврозоната
След като финансовите министри не успяха да се споразумеят в Люксембург, лидерите от еврозоната бяха призовани на извънредна среща на върха в Брюксел за последен опит за разговори, целящи предотвратяване на неизпълнението на задълженията на Гърция и потенциалното сриване на еврото.

*23-ти юни: Най-лошите сценарии
Ако не бъде постигнато споразумение, ще започнат най-лошите сценарии, включително контрол над капиталовите потоци, за да се ограничат тегленията от гръцките банки и да се предотврати пълен финансов срив. Без спешни заеми банките в страната ще се сринат и единственият начин да бъдат "рестартирани" е създаването на нова централна банка с нова валута.

*25-ти юни: Среща на върха на ЕС
Срещата е отдавна планирана и се очаква да бъде обсъждано предоговарянето на отношенията между ЕС и Великобритания. Длъжностни лица от еврозоната смятат, че в този момент вече ще е твърде късно за сделка с Гърция.

*30-ти юни: Краен срок
На тази дата изтича сегашният спасителен план на Гърция и срокът за погасяване на 1,5 млрд.евро заеми към МВФ.

*1-ви юли: Неяснота
Ако спасителният план изтече, а Гърция не успее да изплати заема към МВФ, страната ще влезе в това, което Марио Драги нарича "неизследвана територия". Специалисти смятат, че това би предизвикало огромен гняв на гърците срещу Ципрас и неговото правителство ще бъде свалено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай