Шолц отвърна на Радев за Скопие

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония

Шолц отвърна на Радев за Скопие | StandartNews.com

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС, предава БТА.

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт "зависят много неща".

"Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите", каза Шолц.

От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

"Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата", каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

"Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще", каза Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай