Шолц почете Кисинджър: Светът губи специален дипломат

Бившият държавен секретар на САЩ почина снощи в дома си

Шолц почете Кисинджър: Светът губи специален дипломат | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на покойния Хенри Кисинджър – роден в Германия бежанец от Втората световна война, който бе държавен секретар на САЩ и бе влиятелен дипломатически посредник през втората половина на миналия век, предаде ДПА.

Кисинджър почина снощи в дома си в щата Кънектикът на 100-годишна възраст.

"Хенри Кисинджър формираше американската външна политика както малцина други. Неговият ангажимент с трансатлантическото приятелство между САЩ и Германия бе значителен и той винаги си остана близък със своята германска родина. Светът губи специален дипломат", написа Шолц в своя публикация в социалните мрежи.

Кисинджър е роден в еврейско семейство в град Фюрт, Бавария, на 27 май 1923 г. и рожденото му име е Хайнц Алфред Кисинджър, посочва ДПА. Той пристига в Ню Йорк заедно със семейството си, след като те бягат от нацистите през 1938 година. Тринадесет негови роднини са били убити по време на Холокоста.

По време на администрациите на американските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд той е един от основните застъпници за политиката на успокояване на напрежението с Русия. Критици обаче посочват, че много от успехите на Кисинджър през Студената война са краткотрайни и че той е ключова задкулисна фигура в множество американски външнополитически машинации, включително такива, които са помогнали на диктатори от Латинска Америка до Азия да се задържат на власт, отбелязва ДПА, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай