Щатски генерал със смразяващи послания към Русия

Също и тежки думи за руската армия

Щатски генерал със смразяващи послания към Русия | StandartNews.com

Американският генерал Бен Ходжис беше до 2017 година главнокомандващ на войските на САЩ в Европа. 64-годишният офицер от резерва е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн. В обширно интервю за авторитетното германско издание "Ди Цайт" генералът коментира и широко разпространените опасения, че Русия може да използва ядрено оръжие, пише DW.

"Отговорът ще бъде опустошителен за Русия"

Ходжис гледа сериозно на заплахата, но въпреки това смята, че ядрен удар е малко вероятен - защото не носи на Путин тактическо предимство. Генералът все пак предупреждава, че в случай на ядрен удар Западът и НАТО ще отговорят.

"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители F-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."

"Той е брутален агресор, но не е луд. Освен това наоколо му има хора, които трябва да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото правилата са такива, че той не може сам да натисне копчето. Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба."

"Надцених руснаците", казва той. "Знаех, разбира се, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче колко дълбоко е това блато. Очевидно много хора са прибрали доста пари в джоба си, а войниците изобщо не са получавали онова, от което са имали нужда. Като го преосмислям сега – всичко си съвпада. Ако внимателно анализираме руските операции от последните години – Грузия, Сирия, Крим – веднага ще видим, че в бойните действия участва само малка част от въоръжените сили на Русия, най-вече десантчици, специални части и наемниците от "Вагнер". По-голямата част от армията изобщо няма опит."

"Според досегашните изчисления руснаците са в състояние да съберат 900 000 боеспособни войници, днес обаче мисля, че едва ли са повече от 500 000. Просто Путин има прекалено много мъртви души в армията си. Това е следствие от класическа корупция. Генералите заявяват, че трябва да плащат на толкова и толкова войници, но всъщност плащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците."

"Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц пише, че при всяко настъпление идва един кулминационен момент, когато нападателите губят енергията за по-нататъшно настъпление. Според мен в момента руснаците преживяват точно този кулминационен момент. В близките седмици украинците могат да започнат контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще започнат да нанасят още по-тежки удари с онова, с което разполагат, тоест - с още повече артилерия. И положението може да стане още по-ужасяващо.", казва още Бен Ходжис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай