Северно Косово гласува отново за местна власт

Северно Косово гласува отново за местна власт | StandartNews.com

Косовска Митровица. Избирателите в Косовска Митровица гласуват отново в неделя, след изборите преди две седмици. които станаха сцени на насилие в региона.

Маскирани мъже използваха сълзотворен газ и разбиха урни в главната избирателна секция на града на 3 ноември.

Повечето етническите сърби в Митровица не взеха участие в местните избори - за разлика от етническите албанци в южната част на страната.

Почти всички етнически сърби отказват да признаят независимостта на Косово, а също и отказаха призивите на Белград да гласуват.

Преди две седмици правителството в Белград за първи път оказа натиск върху косовските сърби да гласуват.

Промяната бе причинена от ново споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията, в момент, в който Белград се стреми към членство в Европейския съюз.

Сръбският премиер Ивица Дачич призова през седмицата сърбите в северната част на Косовска Митровица да гласуват в повторните общински избори.

"Ние не трябва да повтаряме грешките от миналото, в неделя идете да гласувате, за да изберете сръбски кмет. Направете го заради самите себе си, за вашите деца и за Сърбия", подчерта Дачич на предизборно събрание в Косовска Митровица.

Говорейки за грешки от миналото, Дачич спомена примера с хърватските сърби, които бяха обявили краткотрайната Република Сръбска Крайна в началото на конфликта в Хърватия (1991-1995 г.). След като отхвърлиха няколко плана за мир, те в края на краищата бяха прогонени от тази територия след операция на хърватските сили през август 1995 г.

Три избирателни секции в Северна Митровица ще отворят в 07:00 часа местно време.

Мироопазващите сили на НАТО и полиция на ЕС ще бъдат разположена в района.

Много етнически сърби се опасяват, че ако гласуват ще легитимират независимата държава Косово. Косово едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 година.

Този ход има подкрепата на мнозинството от албанското население на Косово.

Призивите за независимост от страна на етническите албанци в Косово след разпадането на бивша Югославия доведе до военно нахлуване на Сърбия, който беше прекратено с интервенцията на НАТО през 1999г.

До 2008 г. Косово беше администрирано от Организацията на обединените нации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай