Вторник,

Сестрата на Ким с предупреждение към света

От: СТАНДАРТ -
2876
Сестрата на Ким с предупреждение към света
A
A
A

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун излезе с предупреждение към света. Това стана, след като Северна Корея е изстреляла две балистични ракети край източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили. Ким Йо-чен предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изстрелването се случва само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, на което САЩ и Южна Корея вчера отговориха със съвместни военновъздушни учения.

Севернокорейската държавна медия потвърди, че Северът е изстрелял два снаряда от система за залпов огън по цели на разстояние съответно 395 километра и 337 километра. "600-милиметровата ракетна система, мобилизирана в стрелбата... е средство за тактическо ядрено оръжие", способно "да парализира" вражеско летище, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Японското министерство на отбраната заяви, че двете балистични ракети са достигнали максимална височина съответно от около 100 км и 50 км, като са изминали разстояние от около 350-400 километра и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония. Няма данни за нанесени щети на самолети или плавателни съдове.

В свое изявление министерството заяви, че ще продължи да ще събира и анализира информация в тясно сътрудничество със САЩ. "Поредицата от действия на Северна Корея, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, застрашават мира и сигурността на Япония, региона и международната общност", заяви министерството. "Япония изрази силен протест и решително осъжда Северна Корея", се казва още в изявлението.

Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, публикува свое изявление, в което предупреждава срещу засиленото присъствие на американски "стратегически активи" на Корейския полуостров, след като вчера САЩ поотделно проведоха съвместни военновъздушни учения с Южна Корея и Япония. "Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава", се казва в изявлението ѝ. "Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили", пише още Ким.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com