Събориха паметник на генерал във Вашингтон

Това стана на годишнината от отмяната на робството в Съединените щати

Събориха паметник на генерал във Вашингтон | StandartNews.com

Демонстранти събориха вчера единствения паметник на генерал от Конфедерацията в американската столица Вашингтон и го изгориха, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Паметникът бе съборен на 19 юни, на годишнината от отмяната на робството в Съединените щати - т.нар. Ден на свободата, на фона на продължаващите демонстрации срещу расизма.

Демонстрантите изразяваха радостта си с подскоци при гледката как статуята на генерал Албърт Пайк (висока 3,4 метра), която бе овързана с вериги, се разклаща и рухва, вдигайки облак от прах.

След това те запалиха голям огън на открито и се наредиха в кръг около него, докато наблюдаваха как статуята изгаря. От разкази и видеоклипове на очевидци става ясно, че на място е имало полицаи, които обаче не са се намесили.

Демонстранти в Роли, столицата на щата Северна Каролина, събориха вчера части от паметник на Конфедерация и провесиха една от съборените статуи, част от паметника, на стълб на уличното осветление. По-рано вчера полицаи осуетиха друг опит на демонстрантите да съборят с въжета същите статуи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай