САЩ са обвинили Русия в тестване на нова ядрена ракета

САЩ са обвинили Русия в тестване на нова ядрена ракета | StandartNews.com

Ню Йорк. Русия е била обвинена от САЩ в нарушаване на ключов договор за контрол на въоръженията, забраняващ ядрените ракети със среден обсег на действие, предаде Би Би Си, цитирайки публикации в Ню Йорк Таймс.

Според изданието, което се позовава на представители на администрацията на САЩ, Русия провежда летателни тестове от 2008 г. насам на крилата ракета, изстрелвана от наземна установка.

Такива изпитания са забранени според договор за забрана изпитанието на ракети със среден обсег на действие, който е подписан през 1987 година от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер по това време Михаил Горбачов (Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие). Именно този договор се разглежда като едно от ключовите споразумения, които доведоха до края на Студената война.

САЩ все още не са публично заявили, че Москва е в нарушение на договорите, но са уведомили съюзниците си от НАТО по въпроса.

В началото на май Роуз Готмюлер, официален представител на Държавния департамент по контрола на оръжията, повдигна въпроса за ракетните изпитания пред руски официални лица, които са му съобщили, че разследват случая и смятат, че той е приключен. Но представители от администрацията на Обама все още не са обявявали официално, че има нарушение в спазването на договора от 1987 година.

Докато президентът Обама се опитва да се намалят ядрените оръжия по света, Държавният департамент търси начини за разрешаване на нарушението с цел запазване на договора и отваряне на вратата за бъдещи споразумения за контрол на оръжията.

"САЩ никога не се колебаят при нарушаване на договора от страна на Русия и този проблем не е изключение", каза говорител на Държавния департамент и подчерта, че се извършва анализ на ситуацията.

Други официални лица, които пожелаха анонимност, обявиха, че без съмнение ракетните изпитания нарушават договора и администрацията вече показва изключително търпение по отношение на руснаците. Някои членове на Конгреса, които са представили класифицирана информация през годината, оказват натиск над Белия дом за по-твърд отговор.

През последните месеци отношенията между Русия и САЩ се обтегнаха заради различията около разрешаването на войната в Сирия, предоставеното временно убежище на Едуард Сноудън в Русия и ситуацията в Украйна.

Договорът забранява тестване, производство и притежаване на ракети със среден обсег на действие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай