САЩ скочиха на Турция заради сондажи до Кипър

Турция заявява, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември

САЩ скочиха на Турция заради сондажи до Кипър | StandartNews.com

Съединените щати смятат за провокационно решението на Турция да започне морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и настояват тези операции да бъдат спрени, съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предаде БТА.

В съобщението се казва, че САЩ са сериозно обезпокоени от намерението на Турция да започне сондажи в район, който Република Кипър смята за своя изключителна икономическа зона, като се отбелязва, че тези действия може да доведат до нарастване на напрежението в региона, съобщи ТАСС.

В края на миналата седмица ЕС обяви, че е сериозно обезпокоен от турските планове за сондажи, а Атина и Никозия осъдиха решението на Анкара.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи залежи на природен газ. През 2011 г. американската компания „Нобъл енерджи“ откри залежи от около 140 милиарда кубически метра.

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба „Фатих“, който от събота сутринта се намира в изключителната зона.

Турция заявява, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай