САЩ подскочи! Драма с "Титаник"

Какво става

САЩ подскочи! Драма с "Титаник" | StandartNews.com

Американското правителство се опитва да попречи на планирана експедиция за извличане на предмети от исторически интерес от потъналия презокеански лайнер "Титаник", като се позовава на федерален закон и международно споразумение, които третират мястото на корабокрушението като мемориален обект, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Експедицията е организирана от "RMS Titanic Inc.", базирана в Джорджия фирма, която притежава правата за изваждане на предмети от най-известния потънал кораб в света. Компанията излага на показ възстановени предмети, извадени от мястото на корабокрушението на дъното на Северния Атлантик – от сребърни прибори до парче от корпуса.

Опитът на правителството на САЩ да попречи на организирането на експедицията идва повече от два месеца, след като батискафът "Титан" претърпя катастрофална имплозия в близост до потъналия презокеански лайнер,в която загинаха петима души. Тази експедиция обаче беше организирана от друга компания и при нея се използваше нетрадиционно проектиран плавателен съд.

Делото ще се гледа в Окръжния съд на САЩ в Норфолк, щата Вирджиния, на който са подсъдни въпросите, свързани със спасяването на "Титаник". То е свързано с федералното законодателство и с договора с Великобритания за третиране на потъналия "Титаник" като мемориал в памет на над 1500-те загинали.

"Титаник" потъва през 1912 г. след сблъскване с айсберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай