Саркози тръгна към избори

Саркози тръгна към избори | StandartNews.com

Бившият президент отново начело на партията си, националистите преизбраха Марин льо Пен

Бившият френски президент Никола Саркози беше избран начело на консервативната партия "Съюз Народно движение", което се смята за начало на неговите стремежи да се състезава на следващите президентски избори, предаде Би Би Си. Той победи съперниците си с голяма преднина. Бившият държавен глава получи 64,5% от гласовете срещу 29,8% за Брюно льо Мер и 6,32% за Ерве Маритон.

В началото на октомври Саркози обяви за връщането си в политиката и заяви, че ще създаде ново и мащабно политическо движение от XXI век, което ще преобърне традиционното политическо разделение. Саркози също така обяви, че ще предложи "нови перспективи" на Франция. Очакваната му победа за партиен лидер е стъпка и към президентските избори през 2017 година. През следващата година съпартийците му ще изберат своя кандидат за президент.

Междувременно лидерката на френските националисти Марин льо Пен бе преизбрана начело на партията със 100 процента от гласовете. Това стана на конгрес на Националния фронт в събота, на който Льо Пен нямаше съперници за поста. На форума присъстваха националистически лидери от седем други държави, сред които Русия и България. В своята реч Льо Пен заяви, че "Европа се простира от Атлантика до Урал, а не от Вашингтон до Брюксел", писа "Монд". Зам.-председателят на руската Дума Андрей Исаев пък се обърна към участниците в конгреса със "скъпи другари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай