Съд за 12 непълнолетни ученици за клевета срещу Ердоган

Съд за 12 непълнолетни ученици за клевета срещу Ердоган | StandartNews.com

Бурса. 12 непълнолетни гимназиални ученици са изправени пред съда по прокурорски обвинения за клевета срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган в провинция Бурса (Северозападна Турция), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Местната прокуратура иска налагане на наказания до две години затвор.

След приключване на първото съдебно заседание в знак на протест пред Съдебната палата в Бурса се събраха много съученици на обвиняемите и от тяхно име 18-годишната Емине Акбаба декларира: „Нека никой да не си прави илюзии; дошлите тук в знак на солидарност гимназисти няма да се преклонят и да се оттеглят от протеста".

На 25 март тази година протестиращи младежи в Бурса, самоопределящи се като „Група за надежда на гимназиалната младеж", се събират на протест пред сградата на местното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Скандират лозунги, като „Безплатно образование" и „Влизане в университетите – без приемни изпити". По време на протеста обаче част от младежите започват да издигат и лозунги, „уронващи престижа на премиера Реджеп Тайип Ердоган". Полицията веднага се намесва, разпръсква протестиращите и започва разследване срещу общо 17 младежи, от които 12 са непълнолетни.

В резултат на прокурорското разследване тези 12 непълнолетни са изправени пред Първи състав на Съда за деца (буквалното наименование в Турция на съдилища за непълнолетни и малолетни – бел. на „Фокус"), а останалите 5 младежи – пред Трети състав на Гражданския съд по обвинения за „клевета срещу министър-председателя" и за „провеждане на незаконна демонстрация", с искане за налагане на наказания - затвор със срок до 2 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай