Русия ще съди членове на Грийнпийс за пиратство

Русия ще съди членове на Грийнпийс за пиратство | StandartNews.com

Москва. Руската прокуратура повдигна обвинения в пиратство срещу 30 активисти на международната природозащитна организация Грийнпийс, предаде Би Би Си.

На 18 септември те се приближиха до нефтената платформа на Газпром "Приразломная" в Арктическия океан с кораба "Арктик сънрайз", спуснаха лодки и се опитаха да се изкачат на платформата, в знак на протест срещу добива на петрол в Арктика.

Двама от тях бяха арестувани още там, а по-късно руската брегова охрана превзе кораба им в международни води и задържа целия му екипаж.

Акцията на Грийнпийс беше част от кампанията, настояваща Арктика да бъде обявена за защитена зона без достъп за нефтодобивните компании. Близо 4 милиона души вече подкрепиха инициативата им.

Официалният представител на руските следствени служби Владимир Маркин каза, че под отговорност ще бъдат привлечени всички, участвали в акцията, независимо от тяхната националност. "Арктик сънрайз" бе отведен на буксир до пристанището в Мурманск. Предстои руското разузнаване да разпита активистите.

Грийнпийс смятат повдигането на обвинение за абсурдно и подчертават, че акцията им е била изцяло мирна, заяви експертът по екологично право на Грийнпийс Русия Михаил Крейдлин пред РИА Новости. "Според член 227 от Наказателния кодекс за наличие на "пиратство" са необходими три признака: завземане на плавателния съд с прилагане на насилие и с цел завладяване на чуждо имущество. Нито едното, нито другото, нито третото са се случили. Дори и опит за подобно нещо не е имало."

Адвокатите на екоорганизацията са се събрали в Мурманск, където се опитват да освободят кораба от руските власти.

Активистите на борда на кораба са от 18 страни, включително Австралия, Бразилия , Канада, Дания, Франция, Нова Зеландия, Русия , Великобритания и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай